Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 18 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A szentgotthárdiakat hidegzuhanyként érte az osztrák hulladékégető terve

  • 2006. június 11.
  • humusz
A magyar határ közvetlen közelében kíván hulladékégetõ-mûvet építeni egy osztrák cég. Ez ellen tiltakoztak a rábafüzesi átkelõnél forgalomlassító demonstrációval magyar civil szervezetek. Attól tartanak ugyanis, hogy az üzem füstje Szentgotthárdot és környékét szennyezné és veszélyeztetné az ott élõk egészségét.
A szentgotthárdiakat hidegzuhanyként érte a hulladékégető terve. Teljesen véletlenül egy internetes oldalon fedezték fel, hogy egy osztrák cég ilyen létesítményt építene száz méterre a határtól, és háromszáz méterre az Őrségi Nemzeti Parktól – mondta a Magyar Rádiónak Joób Márk, a szervező Police Mozgalom elnöke. Hozzátette: az égető minden káros hatásával a határ innenső oldalán élőknek és a szentgotthárdiaknak kellene szembe nézniük, mivel az uralkodó szélirány északnyugati, tehát az összes égéstermék is hozzánk kerülne.

A Police azt is sérelmezi, hogy a beruházásról, amely várhatóan 2010-re készül el, az osztrák cég nem tájékoztatta a magyarokat. Ez vezetett a pénteki demonstrációhoz, amelynek keretében lezárták a 8-as főút egyik oldalát. Joób Márk kifejtette: azt szeretnék elérni, hogy ügydöntő népszavazást írjanak ki és a szentgotthárdiakat is kérdezzék meg arról, akarnak-e hulladékégetőt száz méterre a városhatártól. Az elnök kifejtette: a létesítményt építő osztrák cég a tüntetés hírére már jelentkezett és felvette a kapcsolatot a városvezetéssel.
Kránitz Balázs