Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 16 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A szentgotthárdiak népszavazást tartanak a heiligenkreuzi hulladékégetőről

  • 2008. március 20.
  • humusz
Véleménynyilvánító helyi népszavazást tartanak április 6-án vasárnap Szentgotthárd közelében, a határ osztrák oldalán tervezett hulladékégetõrõl - jelentette be Viniczay Tibor, Szentgotthárd polgármestere szerdai sajtótájékoztatóján. (NOL-MTI, 2008. márc. 19.)
"Olyan négy igenes népszavazást szeretnénk tartani, amivel egyértelműsítjük, hogy a térségben élők elutasítják a határ túloldaláról érkező környezetszennyezést. A lakosok tisztában vannak a szennyezések káros hatásaival és ellenzik a hulladékégető megépítését" - mondta a polgármester.

Hozzáfűzte: a helyi népszavazás megtartásáról a szentgotthárdi önkormányzati képviselőtestület határozatban döntött, a hátralévő három hétet pedig elegendőnek tartják ahhoz, hogy minél nagyobb részvételre mozgósítsák a lakosságot.

"A népszavazás kiírását akkor határoztuk el, amikor a Szentgotthárdon megtartott közös magyar-osztrák kormányülésen az osztrák kormányfő kijelentette: a hulladékégető megépítése nem politikai, hanem elsősorban gazdasági kérdés, de ő is fontosnak tartja, hogy az itt élő embereket megkérdezzék ebben az ügyben" -  emlékeztetett Viniczay Tibor.

A helyi népszavazáson az alábbi kérdéseket teszik fel:

- Elutasítja-e ön, hogy a Rába és a Lapincs folyók szennyezése, valamint a Szentgotthárd közvetlen közelébe - a heiligenkereuzi ipari parkba - tervezett hulladékégetőmű tovább terhelje Szentgotthárd környezeti állapotát?

- Elutasítja-e ön, hogy a heiligenkreuzi ipari parkban építsék fel és üzemeltessék az évi 325 ezer tonna hulladék elégetésére alkalmas üzemet?

- Egyetért-e ön azzal, hogy az Ausztria felől érkező és várható környezeti terhelések jelentősen veszélyeztetik a Szentgotthárdon élők, különösen a gyermekek egészséges környezethez való alapvető állampolgári jogát?

- Egyetért-e ön azzal, hogy az Ausztria felől érkező és várható környezeti terhelések akadályozni fogják Szentgotthárdnak a természeti környezetre és a termálfürdőre alapozott idegenforgalmi elképzeléseinek megvalósulását?

Viniczay Tibor végül hangsúlyozta: a helyi népszavazáson jelentős  részvételre számítanak. Tapasztalatai szerint a feltett  kérdésekben egyértelmű és egybehangzó a szentgotthárdi polgárok véleménye.