Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 11 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Széna-Szalma Hagyományőrző Fesztivál

  • 2013. augusztus 28.
  • névtelen (nem ellenőrzött)

Széna-Szalma FesztiválA Humusz Szövetség a Zöldernyő szervettel karöltve valósította meg a Nulla Hulladék Turné programelemét a Széna-Szalma Fesztiválon.

A Széna-Szalma Fesztivál programjai és a helyszín jellegéből adódóan sok család, és baráti társaság vett részt a programokon. A programok egész nap, már délelőttől késő estig zajlottak, a napszaknak megfelelően. Napközben kézműves vásár, Tisza parti túra, famászás, bábozás és kézműves foglalkozás mellett kapott helyet a Nulla Hulladék Turné programja, késő délután, este felé a koncertek és művészeti programok vették át a főszerepet.

Sátrunk a fesztiválon belül, a családi programok közötti területen, árnyas, fás részen kapott helyet.

A program jól megközelíthető volt tömegközlekedéssel is, vasútvonal, ill. vasútállomás közelében volt a rendezvény. Aki autóval érkezett, ingyenesen parkolhatott a programok közvetlen közelében.

Széna-Szalma FesztiválA fesztivál 3 napos volt, amit naponta kb.: 700 – 800 Fő látogatott, családok, és baráti társaságok. Ebből naponta kb.: 100 fő látogatta meg standunkat. Volt, aki csak néhány percig maradt, kevésbé volt érdeklődő, voltak néhányan, akik úgy ítélték, ők már nagyon tájékozottak a témában és nem tudunk újat mondani . Voltak néhányan, akik 1-2 órát is maradtak, és minden lehetőséget végig próbáltak, játszottak, olvastak, beszélgettek. A legtöbben kb. 20 percet maradtak, és 1 – 2 dolgot próbáltak ki alaposabban, a többi lehetőségbe csak bepillantottak, felületesen kapcsolódtak be.

Nagy sikert aratott a RESET! Gondold újra! társasjáték, de nagyon fontos hozzá egy olyan animátor, aki ezzel játszik, ő maga is bekapcsolódik. Vannak bonyolultabb, elgondolkodtató kérdések, illetve olyan fogalmak, melyek kevésbé ismertek, így további tanulásra ösztönzik a gyerekeket. Lehet, készítünk házilag néhány informális kártyát, a most kezdő zöldülőknek.

Ezen a fesztiválon több szervezet tartott ingyenes kézműves foglalkozást, így az újra papír lovacskát különösen az óvó nénik és tanító nénik értékelték, mint jó ötletet későbbre, igaz, programunk többi újszerű elemét jobban kihasználták, szívesebben játszottak a mágnes táblán, vagy a társassal.

Széna-Szalma FesztiválSok beszélgetést indított, és izgalmas lehetőségnek értékelték többen, az újra papír préselt téglákat, amiket bemutatni vittünk magunkkal, és bemutattuk hogyan készül, mire lehet használni.  A prést, amivel készült, már néhányan ismerték, és volt olyan is, aki már használt hasonlót. Az ehhez kapcsolódó beszélgetés adott alkalmat az alternatív energiahasználat, és a megújuló energiákról való beszélgetésnek is.

A javítóműhelyben lyukas nadrágokat stoppoltunk, és rossz zipzárt cseréltünk. Néhány fiatal a nyaralás közben elszakadt nadrágjának javításában is segítséget kért. Többen értékelték úgy a javítóműhelyet, hogy érdemes előkeresni a kamrából a varrógépet, és hosszú téli estéken időt a fordítani szeretett ruháink javítgatására. Persze volt olyan is, aki szerint olyan olcsón lehet másikat szerezni, hogy minek bajlódni. Igyekeztünk őket meggyőzni a javítás értelméről, lényegéről.

A kérdőívek kitöltésénél nehézséget jelentett, hogy volt, aki nem akarta megadni az adatait, ill. nem szánt időt a regisztrációs lap kitöltésére. Néhány alkalommal az is nehézséget jelentett, hogy egy-egy 4-5 fős család, nálunk töltött 1-2 órát, játszott, kézműveskedett, de csak 1 kérdőívet töltött ki, azt is csak kutyafuttában, nem értékelte ezt már fontosnak, a gyerekek megunták, tovább akartak menni máshová.

A résztvevők általában érdekesnek ítélték a sátrat, sokan megörültek a programnak. Többen üdvözölték a HUMUSZ sátrat, mint régi ismerőst, ők a megújult arculatot is pozitívan értékelték.

Írta: Oláh Edit

Zöldernyő

Új Széchenyi TervInfoblokk