Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 17 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Szemétre vadásztak

  • 2007. március 29.
  • humusz
Átfogó tavaszi nagytakarítás indult Gyõr-Moson-Sopron megyében. Gyõrben a megszokott munkálatok mellett a Duna városi szakaszának medrét fésülték át a búvárok, a mosoni Barbacs vadászai pedig háromezer hektárnyi erdõt jártak be illegálisan lerakott szemetet keresve.

 

Szemetet szedtek a víz alatt

A folyóba dobott törött üvegektől, műanyag palackoktól, közúti jelzőtáblától, kerékpárroncsoktól, vasdaraboktól, nejlonzsákoktól tisztították meg a Duna medrét Győrben a búvárok.

Pár tucatnyian a parton, hatan pedig a vízbe merülve szedték össze a szemetet Győr központi részén, az Aranyparton. A környezetvédő akciót a Győri Búvár Sportegyesület minden évben megszervezi a víz világnapja alkalmából. Azt, hogy nem feleslegesek az ilyen kezdeményezések, a búvárok idei tapasztalatai is bizonyítják: mivel párszor már megtisztították a Mosoni-Duna és a Rába torkolatához közeli folyószakaszokat, ezúttal jóval kevesebb hulladék került elő a mederből. Nem úgy a hidak közelében, ahol könnyű a szemetet a folyóba dobni.



Vadak helyett szemétre vadásztak

A barbacsi Diana Vadásztársaság tizenöt tagja közel 3 ezer hektárnyi területen számolta fel az illegális szemétlerakókat. Fél nap alatt mintegy harminc köbméternyi illegálisan lerakott hulladékot gyűjtöttek össze területükön a vadászok.

A lomok között szép számmal akadt kidobott televíziókészülék, bútor, ruhanemű és egyéb, nem az erdőkbe illő hulladék. Kocsis Gábor, a társaság természetvédelmi felelőse a Kisalföldnek elmondta: 4900 hektáros vadászterületüknek a felét „fésülték át", elsősorban a nagyobb szemétlerakókat vették célba a vadászok. A maradékra március 31-én kerítenek sort.

Forrás: MNO - kisalfold.hu