Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 8 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Szemétnek hitte, ezért kitakarította a kiállítási tárgyat

  • 2016. február 11.
  • PKata

mannheimEgy kortárs műalkotást egyes darabjaitól szabadította meg a takarítónő egy mannheimi templomban még január végén. Az alkotás készítője nem esett teljesen kétségbe, és a vödröt, amiben megtalálta a kidobott darabokat, beleépítette művébe.

Romana Menze-Kuh installációja a Behausung 6/2016 (Hajlék 6/2016) nevet viseli. A búvóhelyet formázó aranyszínű mentőfólia mellett a Philippuskirche evangélikus templom padlóján emberi alakokat formázó kisebb fóliadarabokat is elhelyezett a művész. Az installáció a hajlékot kereső, szükséget szenvedő embereket jelképezte. Menze-Kuh teljesen felháborodott és szólni sem tudott, amikor megtudta, mi történt alkotásával.

"Sokként ért, és azt gondoltam, ez nem lehet igaz" - mondta szerdán a művész. Az eset január végén történt, azóta Menze-Kuh a kukába került fóliát a szemetesvödörrel együtt integrálta installációjába.

"Ezzel új jelentést kapott. A nevét 6a/2016-ra változtattam" - mondta a művész.

Gerd Frey-Seufert, a templom lelkésze értesítette az esetről takarítással megbízott céget is, de kérésének megfelelően a takarítónő számára nem lesznek következményei az esetnek. "Elég kellemetlen ez neki így is" - mondta a lelkész.

 

Takarítók tavaly szemétnek véltek és feltakarítottak egy üres pezsgősüvegek és konfettik alkotta installációt az észak-olaszországi Bolzano művészeti múzeumában, ahol később helyrehozták a hibát és újra kiállították a műalkotást.

 

Forrás: http://www.hirado.hu