Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 7 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Szemétégetés otthon? Brrr...

  • 2016. november 18.
  • Abigail
Szerző: 
Abigail

Valószínűleg mindannyian megborzongtunk már a tél néhány napján, amikor az utcán sétálva nemcsak füstölő kéményeket láttunk, hanem a belőlük szálló orrfacsaró bűzre is felfigyeltünk. Sajnos ezzel az „élménnyel” nem leszünk gazdagabbak. Rongyokkal, műszálas ruhákkal, gumival vagy PET palackkal fűteni nem kimondottan egészséges és környezetbarát dolog, arról nem beszélve, hogy aki ezt teszi, jogszabálysértést követ el.



A háztartásokban általában két ok miatt égetnek hulladékot:

    az energiaárak emelkedése miatt mindenki igyekszik minél olcsóbban megúszni a telet,
    vannak, akik - pl. lustaságból - nem akarják szelektíven gyűjteni és elvinni vagy elszállíttatni a feleslegessé vált anyagokat, egyszerűen bedobják a kályhába a holmikat.

Műszálas ruhaneműk, műanyagok a környezetre káros anyagnak minősülnek, ezek megsemmisítése az uniós szabályok szerint csak zárt rendszerben, égetőművekben lehetséges.

A háztartásokban leggyakrabban előforduló műanyagok a polietilén (PE) és polipropilén (PP). Ezen anyagokból készül a háztartásban használt eszközök jelentős része, valamint számos csomagolóanyag, zacskó, üdítős flakon. Égésükkor rákkeltő, bőr- és szemirritációt okozó, a légző- és immunrendszert és a vérképző szerveket súlyosan károsító vegyületek szabadulnak fel. Ezek kis mennyiségben egészségkárosodást, nagy koncentrációban akár azonnali halált is okozhatnak.

A PVC (poli-vinil-klorid) égésekor olyan anyagok szabadulnak fel, mint az első világháborúban harci gázként alkalmazott foszgén, a rákkeltő vinil-klorid, illetve a rendkívül egészségkárosító dioxinok. Ha műanyagot égetünk, vagy a környezetünkben teszi ezt valaki, könnyen elszenvedhetjük a következő egészségkárosodások valamelyikét: daganatos megbetegedések, impotencia, magzatkárosodás, máj- és vesekárosodás, májrák, légzési elégtelenség, tüdőgyulladás, vérsejt-károsodás, halál.

Törvényi szabályozás

A jogszabályi hátteret az Országos Tűzvédelmi Szabályzat kiadásáról szóló 9/2008. (II. 22) ÖTM rendelet (továbbiakban: OTSZ), valamint a levegő védelméről szóló 306/2010. (XII. 23.) Kormányrendelet (továbbiakban: korm.rend.) előírásai adják. Utóbbi a 21/2001. számú kormányrendeletet váltotta fel, és 2011. január 15-én lépett hatályba.

A műanyagok égetése nyílt színen vagy bármilyen tüzelőberendezésben TILOS.

A jogszabály megszegői 50.000 – 500.000 forintig terjedő bírságra számíthatnak vagy a Btk. 248. §-a alapján 5 évig terjedő szabadságvesztésre!

Ha észrevesszük, hogy környezetünkben nem tűzbe való anyagot égetnek, több megoldás közül is választhatunk szomszédunk megfékezésére.

Mit tehetünk, ha valaki környezetünkben műanyagot éget?

    Adjuk oda neki a Levegő Munkacsoport kiadványát, szórólapját, hiszen sokan nincsenek tisztában az égetés következményeivel.
    Ha ezzel nem érünk el hatást, forduljunk a helyi önkormányzat jegyzőjéhez – lehetőleg írásban. A 2004. évi XIX. tv. 141-143.§-a alapján közérdekű bejelentésekkel fordulhatunk az illetékes hatóság felé, melyet műanyagégetés esetén is illetékmentesen megtehetünk. Fontos erre a jogszabályra hivatkozni levelünkben! Kérjünk tájékoztatást a meghozott intézkedésekről!
    A tűzoltóság (105) vagy a rendőrség (107) intézkedését kérhetjük.
    Notórius égetőkkel szemben az illetékes környezetvédelmi felügyelőség is eljárhat.

Mit tehetünk azért, hogy minél kevesebb műanyag kerüljön a környezetbe?

    A legjobb az, ha megelőzzük a hulladékképződést. Ne vásároljunk eldobható csomagolásban kínált termékeket, inkább a visszaválthatót vagy újrahasználhatót válasszuk! Ne vigyünk el műanyag zacskókat a boltokból, inkább használjunk vászon bevásárlótáskát vagy kosarat!
    Az egészségtelen adalékanyagokkal ízesített, tartósított üdítőitalok helyett igyunk csapvizet. A több száz vagy ezer kilométerről szállított, műanyag palackban forgalmazott ásványvizek helyett is megfelel a csapvíz.
    Épületeink berendezésénél válasszunk tartós fa bútorzatot, mely nem tartalmaz műanyagot. Tömör fából készült bútorokat válasszunk, melyet olajjal és viaszolással magunk is lekezelhetünk méregmentesen.
    Kerüljük a műszálas ruhákat.

Gyűjtsük szelektíven a műanyag hulladékot, hogy azt újra lehessen hasznosítani!

 

A tippek és ötletek forrása a Kislábnyom Hírlevél 33. száma.

A tipp INNEN letölthető!

forrás: kislabnyom.hu