Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 17 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Szelektív hulladékgyűjtő vakoknak

  • 2007. március 21.
  • humusz

A Barcelonához közeli Tarrasa város önkormányzata úttörõnek számító megoldást vezetett be Spanyolországban. A külön gyûjtött szeméttárolókat vakok számára is érthetõ, megkülönböztetõ jelzésekkel látták el.

 

15 ezer eurós befektetéssel, és a vakok és gyengénlátók országos szövetségének (ONCE) támogatásával először azokon a környékeken vezetik be az új szolgáltatást, ahol nagy számban élnek rászorulók. A rendszer matricákból és egy leolvasó berendezésből áll.

A különböző konténerekre eltérő jelzést ragasztanak, a műanyagosra például kereket, a papírra ellipszis alakút, a gép pedig közli az eredményt. Így a vakoknak nem kell megtapogatniuk a kukákat ahhoz, hogy azonosítani tudják őket, mégis tudnak szelektíven, környezetbarát módon szemetet gyűjteni. Az önkormányzat reméli, hogy pár hónapon belül az összes tárolót el tudják látni megfelelő jelzéssel.

Tarrasa önkormányzata már régóta pionír munkát hajt végre a látáskorlátozottak számára is élhetővé tett város fejlesztése érdekében. Közlekedési lámpáik mind adnak hangjelzést is, és a helységben több helyen található dombortérkép.

 

 

Forrás: www.hirszerzo.hu