Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 11 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Szárnyas Sárkány Nyírbátorban

  • 2013. július 23.
  • névtelen (nem ellenőrzött)

Szárnyas Sárkány FesztiválAz országban egyedülálló fesztiválélményre várta Nyírbátorba a Szárnyas Sárkány fesztiválra az E-Misszió Egyesület a látogatókat, ahol a Humusz Szövetség Nulla Hulladék Turnéja is helyet kapott.

Az országban egyedülálló fesztiválélmény várta Nyírbátorba a rendhagyó fesztiválélményre vágyó látogatókat. A Szárnyas Sárkány Hete Nemzetközi Utcaszínházi Fesztivál kihagyhatatlan programjai kínáltak igazi nyári kulturális csemegét valamennyi látogatónak.

Négy ország 45 társulatának részvételével zajlott le a mintegy 15.000 fős látogatottságú fesztivált, ahol a Humusz Szövetség Nulla Hulladék Turnéja is helyet kapott. Az E-misszió Egyesület képviselte a Szövetséget 8 önkéntes animátorával. A projekt legfontosabb célja az volt, hogy az ifjúságot, illetve a fesztivált meglátogató közönséget tájékoztassuk a hulladék újrahasznosítás jelenségéről, és arról, hogy ezt átlagemberként hogyan is kell/lehet megvalósítani.

Szárnyas Sárkány FesztiválA fesztivál Nyírbátor központjában több helyszínen zajlott, melyeket külön egy kis elektromos kisvonattal lehetett megközelíteni, de gyalogszerrel sem voltak egymástól messzire. A kampánysátor a Papok rétjén, a Minorita Templom és a nagyszínpad közelségében kapott helyet. Nyírbátor amúgy tömegközlekedés szempontjából egy rendkívül jól megközelíthető város, mert több autóbusz és vasúti járat is „keresztül” megy rajta, Budapest-Mátészalka vonalon is átszállás nélkül elérhető.

A szeszélyes időjárás ellenére – mert néha fújt, néha zuhogott, és olykor kiderült – nagyon sokan keresték fel a 10 lépésből álló kiállítást, a gyerekek kedvence a nemezből fülbevaló készítés mellett mandalaszínezés volt, a nagyobbak a Re-Set játékkal gazdagíthatták jókedvűen tudásukat, de a legtöbben a komposztos és bevásárlós mágneses tablóknál gyűjtöttek ismereteket. A jó szervezés tette lehetővé hogy egy napon több kézműves is tarthatott bemutatót sátrunknál, a 3 nap alatt velünk volt többek között Tóth József, bőrdíszműves és sallangkészítő; Pájer Gyula, díszműkovács; Magi Imre, faműves; Fehér Mihály, kosárfonó.

Szárnyas Sárkány FesztiválÖrömünkre szolgált, hogy egy komposztkerettel gazdagíthattuk sátrunkat, melyet a helyszínen felállítva tekinthetett meg a nagyérdemű. Sokan kíváncsiak voltak, hogyan lehet jól komposztálni, kisebb település révén többen ismerték már a módszert, de a vágott füvön és a lehullott falevélen kívül nem helyeztek más szerves anyagot saját komposztkeretükbe, vagy komposzt halmukra. A komposztkeret megjelenésével lényegesen nagyobb figyelmet kapott a komposztálás, mint megelőző fesztiválnapjainkon. Nagyon érdekes volt megfigyelnünk – szervezői oldalról -, hogy a komposztkeretre helyezett „polc”-ról hamarabb elvitték a szórólapokat, mint a szórólaptartókból; valamint többen azért nem vittek szórólapot, mert a kiállítás egy tablója pont a szórólapok ellen szólt (Örömmel vettük, hogy ily módon értelmezték a kiállítás mondanivalóját.) Határozottan hatékonyabb volt, ha a regisztrációs lapokat, nem átadva töltötték ki, hanem animátoraink vették kezükbe a papírt és tollat, mert a látogatóknak ez kényelmesebb volt, szívesebben maradtak a sátrunknál hosszabb ideig. Különös volt, hogy nagyon sok kiskorú gyermek egyedül vett részt a rendezvényen, így hiába is vett rész és töltött ki regisztrációs lapot, szülői aláírás nélkül sajnos az érvénytelen lett.

Az ajándéktárgyak közül a kulacs volt ezen a fesztiválon is a favorit, melyet követett a póló, szerencsére a ceruzák is hamar elfogytak, jóval hamarabb, mint az újra papír füzetek.

Az Egyesület előző évek tapasztalatai alapján felkészülten várta a fesztivált, hisz a mindhárom napon, pénteken, szombaton és vasárnap 18:00 órától éjfélig rendeztek előadásokat, koncerteket. A fellépő művészeket a nagyszínpadon, a múzeumkertben, a Minorita-templom udvarán, a fesztiváltéren, a Sárkányos-tó partján, a Sétány színpadon, a cirkuszisátorban láthatták a nézők. Így az Nulla Hulladékos sátor is 16:00-22:00 óra között volt nyitva, reflektorok által kivilágítva. 

Összefoglalva, ha nem is a legnagyobb látogatottságú fesztivál volt ez Szabolcs Szatmár-Bereg megyében, de mindenképpen az egyik legkülönösebb. A látogatók rendkívül érdeklődőek és fegyelmezettek voltak. Animátoraink a késő estébe nyúló munka ellenére figyelmes éa hatékony munkát végeztek, még annak ellenére is hogy a színházi produkciók és kulturális előadások miatt hullámokban jöttek a Fesztivál látogatói, amihez 15 ember is kevés lett volna.

 

Írta: Tömöri László

E-misszió Egysület

Új Széchenyi Terv      Infoblokk