Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 18 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Szárított tűzifa, visszáruként szelektíven gyűjtött hulladék

  • 2006. július 23.
  • humusz
Végy jól kiszárított tûzifát, és helyezd olyan módon konténerbe, hogy annak mennyiségét könnyen ellenõrizhesse a vevõ, és máris elõnyhöz jutottál. Majd visszáruként vállalj szelektív hulladékszállítást. A Kossuth Rádió Vállalkozásklinikája.
Bíró Miklós, a Kint és Bent Ingatlankezelő és Szolgáltató Kft. Vezetője már némi gyakorlatot szerzett a médiában, sőt konkrétan a Vállalkozásklinika c. műsorban való szereplésben is, hiszen a Fatároló és szelektív hulladékgyűjtő konténer ötlete tavaly is bekerült a Nyerő Üzlet 10 legjobbja közé. Akkor nem nyert, de az idén ismét esélyt kaptak rá. Arra a kérdésre, hogy miként változott az 1995-ös elképzelés azt válaszolta: erősítették a tervben a szelektív hulladékgyűjtéssel összefüggő lehetőségeket. Az eredeti ötlet a következőkön alapult: Miután még ma is igen sokan használnak tűzifát alapfűtőanyagként, vagy kiegészítésként kandallóban, a gyakorlatban az történik, hogy a megrendelt famennyiséget teherautón szállítják a helyszínre, majd leborítják a megfelelő helyre. Szinte lehetetlen ellenőrizni a mennyiséget, de ha mégis, akkor is ott van bizonytalansági tényezőként a fa nedvessége. Az újfajta szolgáltatás lényege, hogy a vásárolni kívánt tűzifa mennyiségét köbméterben adják meg, illetve szállítják a helyszínre, ahol könnyű ellenőrizni. A vállalkozás amúgy egy kertvárosi területen szolgáltatásokat végez, gyakorlatilag házmesterséget vállalnak, tehát bármi történik az épületben, vagy a kertben ők megjavítják, megszerelik. Ezt idegen kifejezéssel úgy nevezik, hogy facility management, és fordítható épületüzemeltetésnek is.

Nagyítás!
 
 
Az esetlegesen elnyert 4 millió forintot olyan épület bérlésére is felhasználnák, ahol szellősebben tudnák szárítania tűzifát, illetve arra, hogy megfelelő mennyiséget halmozzanak fel, hogy folyamatosan tudjanak majdan szállítani a megrendelőknek. A tavalyi adás után sok biztató telefont kaptak, ez alapján döntötték el, hogy ismét nekifutnak a pályázatnak. De beépítették a kapott ötleteket is. Ilyen például, hogy ugye az eredeti elképzelésben már benne volt, hogy a konténerekben visszáruként bármit szívesen elszállítanának; ám éppen egy hallgatói ötlet nyomán feltérképezték, miként tudnának együttműködni az adott területen működő szelektív hulladékgyűjtő cégekkel.

Nagyítás!
 
 

Sokan jelentkeztek tavaly, de miután a Kft. székhelye Szarvaskőn található Eger közelében, és nem is törekszenek arra, hogy a tevékenységüket országos hatókörű legyen, így nem is félnek attól, amitől sok ötlettulajdonos, hogy eltulajdonítják az elképzelést. Ők olyan minőségben – és áron – szolgáltatnak, hogy a saját környezettükben nem kell félniük konkurenciától, ha pedig máshol vezetik be az övékhez hasonlító (vagy ugyanolyan) szolgáltatást, akkor az az ő hírüket öregbíti majd. A pesszimista becslés a beruházás megtérülési idejét négy, négy és fél évre teszi, ha szerencséjük lesz, és a zsűri úgy dönt, hogy övék legyen a négymillió forintos fődíj, akkor két – két és fél év alatt nyereségessé tudnák tenni a szolgáltatásukat. Optimizmusra ad okot az a tény, hogy láthatóan intenzív módon nő a gáz ára, illetve a tavalyi bizonytalanság - azaz, amikor nem a leszerződött mennyiségű gáz érkezett Oroszországból a vezetékeken – is arra sarkallja az embereket, hogy alternatívaként visszatérjenek a természet-közeli fűtőanyagokhoz. És ma már rendelkezésre állnak olyan vegyes tüzelésű kazánok is, amelyek lehetővé teszik a gáz és a fa használatát is.

Hollós János riportja nyomán www.radio.hu