Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 11 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Szentgotthárdi Történelmi Napok

  • 2013. augusztus 28.
  • névtelen (nem ellenőrzött)

Szentgotthárdi Történelmi NapokA Pro Natura Szentgotthárd (PRONAS) Egyesület és a Szentgotthárdi Törtélmi Napok szervezőinek meghívására a Reflex Környezetvédő Egyesület 2013 júliusában először vett részt Szentgotthárd város legnagyobb fesztiválján.

A Reflex és a PRONAS Egyesület kapcsolata a tervezett osztrák hulladékégető és a Rába-habzás okán mintegy 6 éves múltra tekithet vissza. A PRONAS kiemelkedő környezetvédő tevékenységéért 2013-ban PRO NATURA elsimerésben részesült.

Standunk előtt több ezren sétáltak el a fesztivál két napja alatt, s közülök sok százan nézték meg a kiállítást, kapcsolódtak be programjainkba. Animátorként Lajtmann József, Nagy Péter, Szűcs Gábor  (Reflex) és Sóos Zoltán (PRONAS), kézműves foglalkozás vezetőként Törőcsik Kata iparművész, javítómesterként Both András bőrdíszműves alkotta a Reflex csapatát a Szentgotthárdi Történelmi Napokon.

Szentgotthárdi Történelmi NapokA 10 lépés – Nulla Hulladék interaktív kiállításon a fesztivál szombati napján nagyobb, vasárnap kisebb volt az érdeklődés. A Szentgotthárdi Történelmi Napok jellegéből adódóan családok, szülők, nagyszülők és gyerekek együtt vettek részt programjainkon. Például mikor a gyerekek a kézműves foglalkozás asztalánál foglaltak helyet, a szülők addig RE-SET játékkal játszottak, vagy a kiállítást tekinteték meg. A gyerekek körében sikeres volt a komposztálós és a bevásárlós mágneses tábla játék. Sok kérdés felmerült ezek kapcsán, a szülőkkel együtt komoly beszélgetések alakultak ki az animátorok szakszerű vezetésével.

Az anyagok újrahasználatára, anyagtakarékosságra és a hulladék csökkentésre koncentráló kézműves foglalkozást felkérésünkre Törőcsik Kata iparművész, a győri MOKKA alkotműhely egyik alapítója vezette. A játszóházi program hosszabb ideig tartotta sátrunkban az érdeklődő szülőket és gyerekeket, módot adva arra, hogy részesei legyenek a 10 lépés a Nulla Hulladék felé interaktív kiállításnak.  A gyerekek nagyon örültek a saját maguk által készített és díszetett tárgyaknak.


Szentgotthárdi Történelmi NapokA Gondold újra! (RE-SET) játék rengeteg hasznos, új információt adott a csoportos tanulási alkalom résztvevőinek, emellett oldott hangulatot, jó szórakozást biztosított. A játék szabályain némileg módosítva (könnyítve) szombat délutántól már folyamatosan játszottak felnőttekből és gyerekekből alakult 2-3 fős csapatok a RE-SET játékkal.

A szerződésben vállaltaknak megfelelően javítómesterünk, Both András szentgotthárdi bőrdíszműves, a PRONAS Egyesület aktivistája a fesztivál mindkét napján bőrből készült szíjak, övek, és táskák javításából tartott bemutatókat, melybe bevonta az érdeklődő gyerekeket és felnőtteket is.

A Szentgotthárdi Történelmi Napok szombati és vasárnapi programjain - a szervezők tájékoztatása szerint – mintegy 5 000 látogató vett részt. Közülük saját becslésünk szerint szombaton kétezer, vasárnap 6-800 fő sétált el a Nulla Hulladék Turné standja előtt, és 600 – 800 látogató meg is állt hosszabb-rövidebb időre.

A helyszín, a Rába folyó közelében, a szentgotthárdi színházi előadásoknak otthont adó épület melletti és mögötti terület - környezetbarát volt, csak gyalogosan volt megközelíthető.

Írta: Nagy Péter

Reflex Környezetvédő Egyesület

Új Széchenyi TervInfoblokk