Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 11 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ökolábnyom-számolás Szentmiklóson

  • 2013. július 30.
  • névtelen (nem ellenőrzött)

Szentmiklósi napok2013-ban a Humusz Szövetség egyik kiemelt programja a „Teljes élet - Nulla hulladék” nevet viseli. A projektben számos civil szervezettel együtt idén a Nimfea Természetvédelmi Egyesület is partner.

A Nimfea Természetvédelmi Egyesület 2013-ban első ízben jelent meg Törökszentmiklós egyik legnagyobb rendezvényén, a szervezők tárt karokkal fogadtak minket, és biztosítottak helyet az installációnak. Standunkkal július 13-án, Szentmiklósi Napok szombati napján vettünk részt. A legfontosabb céljaink közzé sorolhatjuk, hogy az ifjúságot, illetve a fesztivált meglátogató közönséget tájékoztassuk a hulladék újrahasznosítás fontosságáról és lehetőségeiről.

Szentmiklósi napokA fesztivál több helyszínen párhuzamosan zajlott, voltak sportesemények, aratóverseny és a rendezvény fő helyszínén, a Galambos-parkban pedig zenés programok (népzenétől a modern zenékig), bemutatók, főzőverseny és kirakodó vásár várta a nagyközönséget. A kilátogatók figyelmét különböző játékokkal és foglalkozásokkal igyekeztünk felhívni magunkra, az érdeklődést pedig hasznos információk átadásával és kis ajándékokkal honoráltuk, amelyek közül minden korosztály talált kedvére valót.

A központi helyet elfoglaló „10 lépés – Nulla Hulladék kiállítás” mindenki számára hozott valami újat, ugyanakkor jó volt hallani, hogy ezek a lépések egyáltalán nem hatnak az újdonság erejével, a legtöbbet már alkalmazzák otthon. A beszélgetések alapján talán még érthető módon is a „Csökkentsd a postai levélszemetet” és a „Keresd az újrahasznosított terméket” lépései hordozzák az egyik legnagyobb, még ki nem használt potenciált.

A mágneses játékok mindenki számára számos új információt megismertetve szórakoztattak, sőt napi testmozgásként az élénk szél és a mágnes tulajdonságai miatti hajlongást is kipipálhattuk. Számunkra a leglelkesítőbb információ az volt, hogy a komposztálás már erősen elterjedt a családok körében, ezért a helyes megfejtések száma magas volt.

Az interaktív játékok közül egyértelműen a RE-SET! - Gondold Újra! társasjáték bizonyult a legizgalmasabbnak, ugyanakkor ez okozta a legnagyobb fejtörést is a vállalkozó szellemű játékosoknak.

A legnagyobb sikert a kézműves foglalkozások aratták, a kicsik szinte sorban álltak, hogy gyöngyöt fűzhessenek vagy nemezeljenek, miközben a szüleik megismerkedtek a Nulla hulladék kiállításával, játszottak és beszélgettek animátorainkkal.

Szentmiklósi napokNéhányan érdeklődve kaptak az alkalmon, hogy az ökológiai lábnyomuk kiszámítására is lehetőség van. Sajnos a kapott értékek minden esetben a világátlag felettiek voltak, de megvan a potenciál, és remélhetőleg az indíttatás is az ökolábnyomok csökkentésére.

Javítóműhelyes előadást Dékányné Madarász Piroska tartotta, aki különböző maradék anyagok trükkös felhasználási módjait mutatta be, bízva benne, hogy az itt szerzett inspirációk hatására egyre gyakrabban ragadnak majd tűt és cérnát a látogatók.

Összességében elmondható, hogy a sátrunkba bejövők mindegyike jól érezte magát, és új élményekkel és információkkal tért haza. Szerencsés módon a látogatóink közül minden korosztály képviselve volt a legkisebbtől a legnagyobbakig, és elmondható, hogy mindannyian érdeklődőek voltak, elszánva arra, hogy az általuk keletkező hulladék mennyiségét csökkentsék.

A Szentmiklósi Napok rendezvényén a szervezők adatai alapján összesen 4-5000 látogató jelent meg, amelynek közel a fele a Galambos Parkban is megjelent.

A Napok szervezői a különböző helyszínek között biztosítottak napközben lovaskocsis utazási lehetőséget. Egyéb kedvezményes utazási lehetőség nem volt, mivel relatíve kis területről van szó, kerékpárral is könnyedén bejárhatóak voltak a helyszínek, ugyanakkor estére sajnos a park körül parkoló autók száma is megemelkedett.

Írta: Molnár Géza

Nimfea Természetvédelmi Egyesület

Új Széchenyi TervInfoblokk