Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 10 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Kiskorú kukások lepték el az utcákat a TeSzedd alkalmából

  • 2014. május 16.
  • noripalko
Szerző: 
noripalko

Budapest, 2014. május 10. – A TeSzedd! országos szemétszedési akció második napjára, május 10-ére 65 ezer önkéntes jelezte előzetesen részvételét – ez a nap a TeSzedd! legerősebb napja a háromból. Az idei akcióban rekordot döntött mind a jelentkezők, mind a létrehozott találkozási pontok száma – mondta el sajtótájékoztatóján Dr. Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkára. Ez európai viszonylatban is komoly eredmény: az 1800 magyarországi szemétszedési helyszín a kontinensen az akció keretében megtisztuló helyszínek felét adja.

Második napja tart a TeSzedd! országos szemétgyűjtési akció, ez a nap az esemény csúcspontja. Május 10-re jelentkezett a legtöbb önkéntes: összesen 65 ezren regisztráltak előzetesen az akció szombati napjára. Magyarország legnagyobb önkéntes mozgalmában előzetesen mintegy 120 ezer ember jelezte részvételét. Soha nem fogtak még össze ennyien az ország megtisztításáért.  

A pestszentimrei Kapocs Magyar–Angol Két Tannyelvű Általános Iskola diákjaival együtt szedte a szemetet a közeli erdőben Dr. Illés Zoltán. A környezetügyért felelős államtitkár az akció útnak indításakor úgy fogalmazott: „Minden elismerésem az iskolásoké, hiszen a TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akcióra jelentkezők mintegy felét, 60 ezer főt ők adják.”  

Az akció szombati napjával Magyarország csatlakozott az Európai Unió szemétszedési akciójához, a Let’s Clean Up Europe! (Tisztítsuk meg Európát!) mozgalomhoz, aminek keretében ezen a napon 16 európai uniós és öt közösségen kívüli országban szedik egyidőben a szemetet az önkéntesek. A 3600 európai szemétszedési helyszín felét Magyarország adja.  

A „Kapocs” iskola zöldiskola, ahol minden szempontból és területen igyekeznek környezettudatosságra nevelni a gyerekeket. Nemcsak tanítják, hanem tettekkel is bizonyítják elkötelezettségüket, és a gyakorlatban is segítenek elsajátítani a legfontosabb tudnivalókat a témában. 

„A tavalyihoz képest 60 százalékkal nőtt az előzetesen jelentkezők és a szemétszedési pontok száma – mondta el Vámosi Oszkár, az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség (OHÜ) ügyvezetője. – Az ország több mint 1800 pontján közel 120 ezer ember vállalta a munkát, a tavalyi 1075 találkozási pont és 100 ezer jelentkező után. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, látva az előzetesen regisztráltak számát, összesen 180–200 ezer önkéntesre számítunk” – tette hozzá az OHÜ vezetője.  

A háromnapos eseménynek része a TeSzedd a Kéken! akció is, amit a Magyar Természetjáró Szövetség szervezett meg azzal a céllal, hogy az Országos Kékkör több mint 2500 kilométer hosszú túraútvonalának egyes szakaszait megtisztítsák. A TeSzedd a Kéken! akció keretében közel 70 ponton körülbelül 700 önkéntes szed szemetet az Országos Kékkör mintegy 650 kilométerén. Budapesten és Pest megyén kívül Pécs környékén és Székesfehérvár mellett tevékenykednek a legnagyobb csoportok.  

A TeSzedd! keretében a legtöbb találkozási pontot Budapesten és Pest megyében jelölték meg az önkéntesek. Budapesten az 1,7 millió lakosból 17 136, Pest megyében az 1,2 millió lakosból 13 548 jelezte csatlakozási szándékát. Ez nem jelenti azt, hogy az itteniek arányaikban is a legaktívabbak lennének: Jász-Nagykun-Szolnok megyében például 8610 önkéntes jelentkezett, azaz a megye teljes lakosságának 3,5 százaléka beszáll a szemétszedésbe. A vidéki városok közül a résztvevők száma szerint Karcag a legerősebb: 13 önkéntes csoportot regisztráltak összesen 2373 fővel.  

A TeSzedd!-et a Vidékfejlesztési Minisztérium megbízásából az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség szervezi. További közreműködő a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium és az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Az esemény kiemelt médiatámogatója az MTVA, kiemelt logisztikai támogatója pedig a Magyar Posta.  

További információk:
OHÜ Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft.