Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 11 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

HUNOR a hulladékgazdálkodás szolgálatában

  • 2013. július 06.
  • névtelen (nem ellenőrzött)

Pontos és gyors adatfeldolgozást biztosító, informatikai rendszert vezet be az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft. A Hulladékgazdálkodási Navigáció Országos Rendszere komplex vállalatirányítási funkciókat lát el, a bevezetéséhez szükséges anyagi forrást – pályázat keretében – száz százalékban az Európai Unió biztosítja.

A hulladékgazdálkodási ágazat infokommunikációjának korszerűsítése érdekében, az Új Széchenyi Terv Elektronikus Közigazgatás Operatív Program (EKOP) száz százalékos támogatásával 900 millió forintból megvalósuló projekt keretében az OHÜ új informatikai szakrendszert vezet be Hulladékgazdálkodási Navigáció Országos Rendszere (HUNOR) elnevezéssel. A rendszer üzembe helyezése ez év végén várható.

HUNOR bevezetésével és működtetésével az állami tulajdonban lévő OHÜ gyorsabban tehet eleget adatszolgáltatási kötelezettségének, és olyan célirányos adatgyűjtést, adatszolgáltatást biztosít, ami valamennyi érintett számára – a költségeket tekintve is – hatékonyabbá teszi a tervezést és a napi szintű működést, derült ki a rendszert bemutató sajtótájékoztatón Vámosi Oszkár, az OHÜ ügyvezetője összefoglalójából. A HUNOR egyszersmind teljes körű vállalatirányítási szoftver, amely támogatja a stratégiai és az adminisztratív folyamatokat, amelyeknek a segítségével a papíralapú elszámolásról át lehet térni az elektronikus alapú elszámolásokra.

HUNOR a hulladékgazdálkodás szolgálatában

A HUNOR elektronikus adatkapcsolatot biztosít az államigazgatás, a kormányzat érintett szervezeteivel is, így – a naprakész adatok alapján – hozzájárul a hulladékgazdálkodási ágazatot érintő döntések még megalapozottabb előkészítéséhez és meghozatalához. A rendszer segítségével az OHÜ hozzájárul ahhoz, hogy gyorsabban és pontosabban teljesülhessen Magyarország adatszolgáltatási kötelezettsége az Európai Unió felé, emellett folyamatosan adatokkal, igény szerint feldolgozott információkkal látja el a Vidékfejlesztési Minisztériumot, valamint a közigazgatás más szervezeteit, mondta ezzel kapcsolatban a HUNOR projektvezetője, Bodnár László.

Egy korszerű flottamenedzsment – a kiszolgáló rendszerrel együtt – több tízmillió forintba is kerülhet, ha egy cég saját maga akarja a szükséges szoftvert és hardvert beszerezni és működtetni. Az OHÜ a projekt keretén belül hozzáférést biztosít a hulladékgazdálkodásban részt vevő partnerei számára a saját gépjárműveik mozgásával kapcsolatos információkhoz. Mindezt egy GPS-alapú informatikai rendszer használatával az OHÜ térítésmentesen nyújtja partnerei részére. Ez egy lehetséges kontroll, hiszen így ellenőrizhetik a partnerek is, hogy a gépjárművek milyen útvonalon haladtak a vizsgált időszakban, és valóban azokat a gyűjtési, szállítási feladatokat látták-e el, amelyeket a partner meghatározott a számukra.

A HUNOR bevezetése egyrészt hozzájárulhat a hulladékok újrahasznosítási arányának növekedéséhez, másrészt segítséget nyújthat a stratégiai döntések előkészítéséhez, akárcsak a hulladékgazdálkodási piac megalapozott fejlesztéseihez, természetesen összhangban az EU 2014–2020-as időszakra szóló irányelveivel, összegezte az előnyöket Vámosi Oszkár.