Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 11 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hulladékos törvényi minősítés

  • 2013. július 06.
  • névtelen (nem ellenőrzött)

Elfogadta a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási tevékenység minősítéséről szóló törvényjavaslatot az Országgyűlés 213 igen szavazattal, 47 nem ellenében.

A Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter kezdeményezte jogszabály jóváhagyásával 2014. január 1-jétől olyan cégek végezhetnek hulladékgazdálkodási közszolgáltatást Magyarországon, amelyek rendelkeznek hulladékgazdálkodási engedéllyel, hulladékgazdálkodási közszolgáltatási engedéllyel, valamint az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség által kiállított minősítő okirattal, majd ezek birtokában szerződést kötöttek a települési önkormányzattal.

A törvény értelmében a szolgáltatás biztonsága és minősége is hangsúlyos szerepet kap a hulladékgazdálkodási közszolgáltatók kiválasztásánál. A minősítés biztosítja, hogy az önkormányzatok a helyi igényekhez, sajátosságokhoz igazodó közszolgáltatás megvalósítására legalkalmasabb szolgáltatót választhassák ki - olvasható a kormányzati előterjesztés indoklásában.  A minősítési eljárást az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség folytatja le.

Hulladékos törvényi minősítés

A szolgáltatókat három minősítési kategóriába (A-B-C) és három minősítési fokozatba (I.-II.-III.) sorolják be. A törvény tartalmazza, hogy milyen szempontok alapján történik a besorolás, illetve a szolgáltatóknak ehhez milyen követelményeknek kell megfelelniük. Az A/I. minősítési osztályba azok a szolgáltatók kerülnek, amelyek rendelkeznek hulladékgazdálkodási közszolgáltatási engedéllyel. A magasabb fokozatok eléréséhez eleget kell tenni a törvényben meghatározott egyéb követelményeknek.

Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára korábban, parlamenti előterjesztői expozéjában kiemelte: a cél az, hogy a hulladékgazdálkodás során kerüljön előtérbe a hosszú távú fejlődés, az új technológiák felhasználása, a fenntartható fejlődés megvalósítása, a gazdasági és környezetvédelmi hatékonyság növelése, illetve a közszolgáltatók ösztönzése a minél magasabb szolgáltatási színvonal elérésére.

Forrás: Greenfo