Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 11 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Hírös Héten a Nulla Hulladék Turné

  • 2013. augusztus 28.
  • névtelen (nem ellenőrzött)

Hírös Hét fesztiválA Humusz Szövetség Nulla Hulladék Turnéjának keretén belül a kecskeméti Hírös Héten is lehetőségük volt a kilátogató tömegnek megismerkedni a környezettudatos életvitel 1-2(-3) praktikus fortéjával. Ennek átadására a Kecskeméti Ifjúsági Otthon Zöld Ernyő programjának tagjai voltak hivatottak.

A Hírös Hét fesztivál programjai közé iktatni a Humusz 2 napos Nulla Hulladék Turnéját előzetesen kiváló ötletnek tűnt. A helyszínre kilátogatók a turné mindkét napja alkalmával azonos tematikával találkozhattak. A Humusz által biztosított 10 lépés a Nulla Hulladék felé kiállításon, valamint a már jól bejáratott komposztálós és vásárlós mágneses játékokon kívül kézműves foglalkozással, javítóműhellyel és a témában történő kötetlen beszélgetés lehetőségével vártuk az érdeklődőket standunknál.

Hírös Hét FesztiválA turné ezen elemei közül a legnagyobb sikert kétségkívül a kézműves foglalkozás aratta. Ennek keretén belül további használatra már alkalmatlan ruhadarabok keltek új életre az ügyes kezek alatt. Az általunk előzetesen kitalált alapmotívumokat (kitűző, „gyapjúrózsa”, hajcsat) a gyerekek fantáziája hamar kinőtte, és legnagyobb örömünkre önálló új formák és megoldások születtek. Míg a gyerekek az ollóval fazont szabtak leendő kedves ruha kiegészítőjükhöz, addig a kézműveskedésben besegítő szakmai munkatárs(ak) a szülőkkel tudtak beszélgetést kezdeményezni, vagy akár mindkét fél számára új információkat tartogató, komoly szakmai diskurzust tartani.

Az általunk szervezett javítóműhely is a ruhához, annak „ráncba szedéséhez” kapcsolódott. A csapat fürge ujjú, varrógépet értő tagjai bemutatták, hogy a lyukas póló, vagy a kirojtolódott ruha milyen kis ráfordítással varázsolható újra, a mindennapok során is használható, egyedi darabbá. Sajnos ezen program meghirdetése nem volt előzetesen széles körben megvalósítva, így a várt nagy érdeklődés, szakadt nadrág és feslett póló áradat elmaradt.

Hírös Hét FesztiválA kézműveskedők mellett kapott helyett a már ismert komposztos és vásárlós mágnesjáték, mely szerencsére még mindig nagy népszerűségnek örvend főképp a fiatalok és kisiskolások körében. A játékos forma segített felkelteni azok érdeklődését is, akik egyébként a téma iránt még nem elkötelezettek. Mindkét játék kiváló lehetőséget biztosít egy interaktív „beszélgetésre” is, így a játékosok meg tudják osztani saját tapasztalataikat, esetleges kétségeiket, vagy újító ötleteiket. Itt is főképp a gyerekek vették kezükbe a bevásárlólistákat, és a komposztálásra váró anyagokat. A rendezvény ideje alatt alapvetően 2 féle csoport kapcsolódott be a játékba. Az elsőhöz a már jelenleg is a Nulla Hulladék elveit követő, tudatos családok tartoztak. Itt leginkább „finomhangolás”-ra, a magyar termékek priorizálására kellett hangsúlyt fektetni. A másik csoportba a turné legfontosabb célközönsége, a témában még nem jártas, de érdeklődő és nyitott emberek tartoztak. Ők a játékok végigvitele után automatikusan a sátor, s azon belül is a kiállítás felé vették az irányt.

A kiállítás ugyan kevésbé volt közönségcsalogató, mint a kinti interaktív szekció, ám annál több hasznos információ és elgondolkodtató tény jutott el a belátogató emberekhez. A kiállítás áttekintése előtt jeleztük mindenki számára, hogy ha kérdése, észrevétele vagy bármilyen gondolata van az olvasottakhoz kapcsolódóan, bátran jelezze. Szerencsére ezt nem kellett erőltetnünk, az emberek önállóan, belső indíttatásból is párbeszédet kezdeményeztek a látottakkal kapcsolatban. Ezek során is érdekes beszélgetések alakultak ki, melyből mi is tudtunk épülni. Fontos volt, hogy minden munkatárs szakmailag felkészült legyen, így elkerülve egy esetleges önellentmondás, vagy kínos tévedés lehetőségét, mellyel akár a kiállítás pozitív potenciálját is semmissé lehetett volna tenni. Szerencsére ilyen nem történt, így a téma iránti új érdeklődők is egy pontos és naprakész információ-készletet kaptak.

A Hírös Hét rendezvény jellegéből fakadóan sajnos kilátogató nagyobb csoportok nem voltak, így a Reset zöld activityje kevés alkalommal került kipróbálásra. Az viszont így is jól kitűnt, hogy nem csupán a gyerekek, hanem a felnőttek is könnyen bevonhatók, ők is élvezik az érdekes feladványokat. Mivel leginkább kisgyermekes családok játszottak, így a nehezebb, „érdekesebb” feladványokra nem került sor, nehogy a kudarc elvegye a kicsik kedvét a játéktól. Viszont a feladatok kitalálása után közösen, interaktív formában beszéltünk az egyes fogalmakról, kezdeményezésekről.

Összességében a turné kecskeméti állomása sikeresnek mondható, sokan örültek annak, hogy régi zöld ismerősöket üdvözölhettek a fesztiválon, ill. hogy ezzel a programformával is gazdagodott a sokszínű programegyveleg.

A Fesztivál napi látogatottsága: 3 – 5000 Fő volt a programtól, ill. hétköznaptól, hétvégétől függően. A látogatók jelentős része a délutáni órákban vett részt a programokon.

Írta: Szabó Norbert és Oláh Edit

Zöld Ernyő

Új Széchenyi TervInfoblokk