Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 10 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Szabadulj meg 100 tárgyadtól 1 év alatt!

  • 2014. október 08.
  • noripalko
Szerző: 
noripalko

Az emberek a hörcsögtől származnak... vagy hörcsöggé fejlődnek... De az biztos, hogy van közünk ehhez a cuki állathoz, habár annyi vackot, mint amit mi halmozunk fel a lakásainkban és a munkahelyünkön, a Föld komplett hörcsögpopulációja sem tudna összegyűjtögetni az idők végezetéig sem. De hogyan?

Kutatók kimutatták, hogy ha egy gyereknek csak 1-2 játékot adunk játszani, sokkal boldogabb és főleg sokkal stresszmentesebb lesz, mintha az egész szobáját telezsúfolnánk plüssmacikkal, építőkockákkal. Sajnos ugyanezt a szisztémát követjük felnőttkorunkban is, csak akkor már magunknak vesszük a "játékokat": a ruhákat, a cipőket, a táskákat, a telefonokat, a szerszámokat, a dísztárgyakat, a konyhai eszközöket, és még ki tudja, mi mindent! Ezeknek a holmiknak a felét sem használjuk rendszeresen, jelentős részét pedig sohasem.

Pedig kevés holmit birtokolni tök jó dolog, szinte felszabadító! Hiszen máris kevesebb időd megy el arra, hogy

1. a holmikat beszerezd - hihetetlen mennyiségű időt töltünk el vásárlással, akár online, akár offline üzemmódban. Ráadásul online olyan tárgyakhoz is túl egyszerűen hozzájutunk, amiket a "régi világban" csak hosszas utánjárással tudtunk volna megszerezni. 

2. a holmikat finanszírozd - a sok vásárolni kívánt tárgyhoz pénz is kell, amit pedig meg kell keresni. Ha kevesebb tárgyat birtokolsz, a felesleges kiadásra szánt pénzed felszabadul, így más, értelmesebb dolgokra költheted, vagy csak megtakaríthatod. A másik, hogy ha nem kell keresned a haszontalanságokra, akkor kevesebb munka is elég lehet ahhoz, hogy boldogulj. 

3. a holmikat karbantartsd - erről sokan megfeledkeznek, főleg autóvásárlásnál érhető ez tetten, amikor a hitelfelvétel előtt azon még elgondolkoznak, hogy a benzint és a törlesztőrészletet tudják-e fizetni, de a karbantartás, mint költség (az adókról, parkolásról nem is beszélve) már kimarad a számvetésből. De nem csak az autót kell karbantartani, a lakásban is mindig elromlik valami, a ruhák elfeslenek, a táskák cipzárja kiszakad, a telefon tönkremegy, a könyv megsárgul, és mindent, de mindent állandóan takarítani kell!

4. a holmikat megőrizd - bizony, a tárgyakat őrizni kell. Az autót, a telefont, az értékesebb dísztárgyakat, könyveket, szerszámokat, ruhákat... mind-mind ellophatják. De tűz is keletkezhet vagy az árvíz is elmoshatja az értékeid - már akinek érték a sokadik zselégyertya, a karácsonyi dalokat éneklő műanyag rénszarvas és 32. fehér póló. 

Szabadulj meg a tárgyaidtól!

Nem könnyű, az már igaz! Szabaduljunk meg 100 tárgyunktól 1 év alatt! Kis csalással, mert az 1 év csak idén december 31-ig tart, de jobban hangzik 1 évnek, és így nagyobb is a kihívás. A cél tehát átlagban havonta (beleértve a májust is) 12,5 fél tárgytól megszabadulni.

A blog írója ezen a héten kezdi a megvalósítást, hétfőn posztolja ki, hogyan vált meg az első tárgyaitól, és mik voltak ezek. Kommentben követhetőek az események, és az olvasó is ide írhatja meg, mitől és hogyan szabadult meg. A jövő év elején három kommentelő, aki a blogíróval együtt végigcsinálja a programot, a szerző vendége egy fair trade kávéra vagy teára.

Forrás: egyszeruen.blog.hu