Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 18 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Súlyos környezeti ártalmakat okoznak a cementgyárak

  • 2006. július 19.
  • humusz
Miközben az Egyesült Államokban óriási erõfeszítéseket tesznek, hogy csökkentség a hõerõmûvekbõl kikerülõ higany mennyiségét, a cementipar a legjelentõsebb kibocsátok közé tartozik. A legfrissebb jelentések szerint New York államban, a Holcim és a La Farge cementgyárai a legnagyobb higanykibocsátók. A higany jól ismert ideg-méreg.

 

A két cementgyár együttesen New York állam higanykibocsátásának 40%-át adja. Az egyik gyárban most álltak át gumihulladék égetésére, ami tovább növelte a higanykibocsátást. A higany felhalmozódik a szervezetben és születési rendelleneségeket okozhat. A cementipar higany kibocsátása ellenére ma még a világon csak egy üzem rendelkezik a higany kibocsátását közvetlenül csökkentő berendezéssel.

 

A higany kibocsátás mellett a cementgyárak komoly szerepet játszanak a globális felmelegedésben is. A világ összes szén-dioxid kibocsátásának 6-7%-a cementgyárakból származik. Egy tonna előállított cementre világszinten 1 tonna kibocsátott szén-dioxid adódik.

Magyarországon is komoly kritikák érik a cementgyárakat. Nyergesújfalu, Bükkösd, Hejőcsaba mind lakossági tiltakozások színhelye. A beremendi cementgyár kapcsán pedig a pécsi egyetemen oktató Ember István professzor kutatásai mutatták ki a légúti és daganatos megbetegedések növekedését a korábbi pakura tüzelés miatt.

Forrás: Gronkvist, S., M. Bryngelsson, et al. Energy In Press.

Dan Shapley: Poughkeepsie Journal

Bővebb információ:HUMUSZ, Szuhi Attila 30/563-7749