Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 9 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Stop TTIP: egymillió aláírás

  • 2014. december 05.
  • Abigail
Szerző: 
Abigail

Európa-szerte több mint egymillióan írták alá egy önszerveződő európai polgári kezdeményezés petícióját, tiltakozásul az Európa és az USA, illetve Kanada közötti szabad kereskedelmi egyezmények ellen. A Stop TTIP koalíció által koordinált kampányhoz 24 EU tagállamból több mint 320 civil szervezet, szakszervezet és fogyasztóvédelmi szervezet csatlakozott.

Az ellenzők szerint a vitatott TTIP, ill. CETA  [TTIP: Transz-atlanti Kereskedelmi és Befektetési Partnerség (Trans-atlantic Trade and Investment Partnership) – az EU és az Egyesült Államok között készülő szabadkereskedelmi egyezmény. CETA: Átfogó Gazdasági és Kereskedelmi Egyezmény – az EU és Kanada közötti szabadkereskedelmi egyezmény] néven ismert megállapodások példa nélküli hatalommal ruháznák fel az óriáscégeket, ami a demokrácia és a jogállam, valamint a környezet- és fogyasztóvédelem aláásásával fenyeget. Az egyezmények lehetővé tennék, hogy a vállalatok bepereljék az állampolgáraik egészségét vagy a környezetet védő kormányokat, ha az általuk meghozott jogszabályok vagy intézkedések csökkentik cégük nyereségét.

A Stop TTIP kezdeményezés rekordidő alatt több mint egymillió aláírást gyűjtött. Ez különösen bosszantó lehet az Európai Bizottság számára, hiszen többször is megpróbálták megakadályozni, hogy az EU polgárai beleszólhassanak abba, hogy e kereskedelmi egyezmények tárgyalása miként zajlódjon, illetve milyen végeredményt tartanának szükségesnek. A Bizottság új elnökének figyelembe kell vennie az egyre erősödő tiltakozást és azonnal le kell állítania a két egyezmény tárgyalását és hatályba léptetését - emelte ki Újszászi Györgyi, a Védegylet programfelelőse, a Stop TTIP kezdeményezés hazai képviselője.

Az EU-s szabályok szerint, ha egy európai polgári kezdeményezés több mint egymillió aláírást összegyűjt, az kötelezi az Európai Bizottságot, hogy meghallgatást tartson az Európai Parlamentben és újraértékeljen bizonyos szakpolitikai döntéseket. 
Július közepén a Stop TTIP koalíció beadott egy olyan európai polgári kezdeményezési kérelmet, amelynek célja, hogy az Európai Bizottság állítsa le az EU-USA szabadkereskedelmi egyezmény tárgyalásait és ne véglegesítse az EU-Kanada közti kereskedelmi egyezményt sem. 
Ugyanakkor szeptember elején az Európai Bizottság megtagadta a Stop TTIP általi kezdeményezés bejegyzését, azt állítva, hogy konkréten erre az ügyre nem alkalmazhatóak a vonatkozó szabályok. A Stop TTIP koalíció kifogásolva a Bizottság döntését, így önszerveződő európai polgári kezdeményezést indított, valamint az Európai Bírósághoz fordult.

Az Európai Bizottság minden erejével igyekszik elhárítani a polgárok befolyását, és megpróbálja megakadályozni az érdemi vitát.  A TTIP és a CETA a demokráciát, a munkavállalói jogokat, a környezetvédelmi normákat és az alapvető közszolgáltatásokat is fenyegeti. Már több mint egymillióan mondtak nemet a TTIP-re és a CETA-ra – tette hozzá Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetsége programfelelőse.

A Stop TTIP koalíció tagjai bejelentették, hogy a következő hónapokban fokozzák a tiltakozást: az aláírásgyűjtés folytatódik, amelyhez kreatív akciók és felvonulások társulnak. Ezek közül az első december 9-én Brüsszelben lesz, az Európai Bizottság elnöke, Jeanne-Claude Juncker 60. születésnapja alkalmából. Az akció keretében a Stop TTIP kampány kezdeményezői egy különleges születésnapi ajándékot nyújtanak át az EU elnökének: egy óriási "képeslapot", amelyet egymillió európai polgár írt alá.

 

forrás: greenfo.hu