Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 9 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Sikeres a főváros házhoz menő hulladékgyűjtési program

  • 2015. május 19.
  • Abigail
Szerző: 
Abigail
A FKF uniós támogatásból bonyolított programjában 400 ezer fővárosi háztartást kapcsolt be a házhoz menő szelektív gyűjtési rendszerbe. Ez a módszer növeli a külön gyűjtés hatékonyságát.

Befejezte a fővárosi házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszer kialakítását Budapest Főváros Önkormányzata és az FKF Nonprofit Zrt. A 2013 márciusában indult projekt keretében mintegy 400 ezer új kék és sárga szelektív hulladékgyűjtő tartályt juttattak el a háztartásokhoz. Mára minden budapesti lakos otthon tudja szétválogatni és a megfelelő kukákba tudja dobni a papír-, műanyag és fém-, illetve a kommunális hulladékot. Munkába álltak az új gázüzemű kiszolgáló és gyűjtőjárművek is, amelyek csekély károsanyag-kibocsátásukkal kevésbé terhelik a környezetet.
A beruházás csaknem teljes egészében európai uniós támogatással valósult meg. A 60 célgép 2,874 milliárd forintba került, a három kiegészítő jármű 58,96 millió forintba. A 83 ezer 240 literes tartályért 601,75 millió forintot, a 320 ezer 120 literes tartályért pedig 1,552 milliárd forintot fizetett a főváros.
Az új rendszer éves szinten 20-25 ezer tonnával növeli a szelektíven gyűjtött hulladék mennyiségét a korábbi hulladékszigetes megoldáshoz képest, hiszen a lakosság sokkal komolyabban veszi a szelektív gyűjtést, ha kisebb kényelmetlenséggel jár. Mostantól csak az üveghulladékkal kell a szelektív szigeteket felkeresni, üveggyűjtő edényeket ugyanis biztonsági és zajterhelési megfontolásból nem lehet minden egyes háznál elhelyezni.
A tapasztalatok azt mutatják, hogy a Budapesten élők örömmel fogadták a programot: csaknem száz százalékra nőtt azoknak a száma, akik ma már ténylegesen szelektíven gyűjtik a hulladékot. Ehhez hozzájárult az is, hogy a program elindulását megelőzően lakossági szemléletformáló kampány indult, részletes tájékoztatást adva a szelektív gyűjtés szabályairól.

A főváros házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési programját 2014-ben Magyar Termék Nagydíjjal tüntették ki. Az FKF Nonprofit Zrt. emellett a projekttel elnyerte az Ozone Zöld-díjat a nagyvállalati kategóriában, valamint a CSR Hungary Díjat a „Környezet – Zöld kiválóság” kategóriában.

 

forrás:zipmagazin.hu