Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 8 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

San Francisco-ban betiltják az élelmiszercsomagolásra szolgáló polisztirol termékek használatát

  • 2016. július 05.
  • PKata

pohárA San Francisco városi felügyelőtanács a közelmúltaban megszavazta számos polisztirol csomagolási termék használatának tilalmát. Ha a javaslat törvényerőre emelkedik, ez lesz a legátfogóbb ilyen tiltás az USA-ban.

A jelenlegi tilalom elsősorban polisztirol élelmiszercsomagolási termékekre vonatkozik, a mogyoró csomagolására, az ételtároló dobozokra és az eldobható kávés poharakra, valamint egyes vizi játékokra. A legtöbb termék esetében a tilalom 2017 január 1-től, míg a hús- és haltermékek tárolására szolgáló csomagolások esetében 2017 július 1-én lép életbe. A törvényjavalat támogatói azzal indokolták döntésüket, hogy ezek a lassan lebomló termékek szennyezik a folyókat és károkat okozhatnak az élővilágnak. 

polystyrene

Bár a törvényjavalatban a felsorolt termékek styropor gyüjtőnéven szerepelnek, a tilalom nem vonatkozik az egyéb hab termékekre, melyek szigetelésekben vagy egyéb barkácstermékekben tallálhatók.

Hasonló tiltások egyre gyakoribbak, bár gyakran ellentmondásosak az USA városaiban. New York például egy rövid időre életbe léptetett egy hasonló terméktilalmat 2015-ben, azonban pár hónappal később vissza is vonták, mondván, hogy született egy terv a termék újrafeldolgozhatóságával kapcsolatban. Ugyanakkor Washington DC-ben 2016 január elsejétől érvényben van egy tilalom élelmiszer csomagolási polisztirol termékekre.

 

Fordította: Patonay Kata

Forrás: http://time.com/4388034/san-francisco-polystyrene-ban-foam/

Kép forrása: http://www.freeimages.com/search/polystyrene