Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 18 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Romló talajminőség

  • 2006. július 13.
  • humusz
Tavaly nyáron készült el az elsõ teljes értékelés az európai talajokról és azok állapotáról. A kutatóintézet tanulmánya szerint az európai - fõként a kelet-európai - talajok minõsége jelentõs mértékben romlott, s még olyan egyszerû eljárásokat sem alkalmazunk a talajminõség védelmére, mint a komposztálás...
Romlik a talaj minősége a kelet-európai országokban (BBC/ForestPress)

 

Elkészült Európa talajtérképe; Egységes talajtérkép eddig csak az erdőkről készült

 


Elkészült az első teljes értékelés az európai talajokról és azok állapotáról. Az atlaszt és jelentést az EU Közös Kutató Központja (Joint Research Centre) készítette. A jelentés szerint a talaj minőségromlása fenyegeti az EU országok gazdálkodását. Különösen igaz ez a keleti-európai országokra. A talaj termőképességének javítására hozott költséges intézkedések nagy terhet helyeztek a Közös Agrár Politikára, az EU támogatási rendszerére. A városiasítás, éghajlatváltozás, szennyezés és a rossz gazdálkodási gyakorlat mind hozzájárul a talaj romló minőségéhez – olvasható a jelentésben.

Dél-Európát tekintve a talajok csak 75 százalékának van szerves anyag tartalma, - ami a talaj termőképességének feltétele - ez az arány már aggodalomra ad okot. Angliában és Wales-ben az alacsony szerves anyag tartalmúnak minősített talajok százalékos aránya 1980 és 1995 között 35 százalékról 42 százalékra emelkedett. Az atlasz tanúsága szerint létünket egy vékony felső talajrétegnek köszönhetjük és annak a ténynek, hogy az eső esik.

A legnagyobb veszély a talajerózió, a műtrágyázás és a károsítók elleni védőszerek túlzott alkalmazása, a szerves anyag tartalom veszteség, ipari szennyezés, a biológiai sokféleség elvesztése, az elsavanyúsodás, a talajnak a mezőgazdasági gépek miatti tömörödése, földcsuszamlások és áradások. A jelentés szerzői azt állítják, hogy a gazdálkodók olyan egyszerű eljárásokat sem alkalmaztak a talajminőség védelmére, mint a komposztálás.

Az unió tudományos és kutatási biztosa, Janez Potochnik szerint alulértékeljük a talaj szerepét a biológiai sokféleség létezésében. Ha azonban nem látjuk meg a problémát időben, nem védjük a talajt megfelelőbben, a lehető legrosszabb módon fogjuk megtapasztalni azt, hogy már nem lesz mit védenünk.
A tanulmány képezi az alapot az EU talajról szóló direktívájának kidolgozásához, aminek szándéka Európa talajainak megóvása a további károsodástól.


Szepesi András, az FVM Erdészeti Főosztályának vezetője a ForestPressnek elmondta, hogy akik készítették az EU talajstratégiáját, a termőtalaj védelme, mindenféle romboló tényezővel, a szennyezéssel vagy az erózióval szembeni védekezés érdekében, örömmel nyugtázták, hogy a légszennyezéshez kapcsolódó nagyterületű erdővédelmi megfigyelések keretében talajvizsgálatokat is végeztek. Ilyen egységes elvek és gyakorlat szerinti talajvizsgálat eddig Európában csak az erdőkben készült. A mezőgazdaságban minden ország más rendszert működtet. Esély van arra, hogy az EU támogatja az erdőtalajok vizsgálatának megismétlését.

 

Forrás: Forrestpress