Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 18 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Románia: 6,2 M euró hulladékkezelésre

  • 2006. július 23.
  • humusz
Az Európai Fejlesztési Bank (EBRD) 6,2 millió eurót hitelez Románia egyik déli megyéjének, Argesnek, ahol a pénzzel átfogó hulladékkezelési programot indítanak be.

 

Szomszédunknál ez a második ilyen jellegű projekt, a moldovai országrészben lévő Bacau megyei után. Az ISPA-program keretében összesen 18,3 millió euró áll rendelkezésre EU-konform hulladékkezelési gyakorlat kialakítására.

Az ISPA a csatlakozásra készülő államok infrastruktális felzárkózását segíti. Az EBRD-hitel új regionális szemétlerakat kialakítását és a hulladékgyűjtő hálózat fejlesztését támogatja, ugyanakkor feltétel az illegális szemételhelyezés felszámolása, valamint a nem EU-konform gyakorlat megszüntetése.

A hitel nagy részét hulladékgyűjtésre és -szállításra alkalmas tehergépkocsik, illetve olyan szeméttároló konténerek vásárlására fordítják, amelyek alkalmasak szelektív hulladékgyűjtésre, újrahasznosításra és komposztálásra. A hitel felhasználása során a magáncégeknek szorosan együtt kell működniük az állami vállalatokkal.

Az EBRD-pénz segítségével nem csak a megyeszékhely környékén, Pitestiben, hanem Arges megye teljes területén, még a falusi régiókban is korszerűsítik a hulladékkezelést, s a projekt így mintegy 650 ezer ember életkörülményeit javítja.

euractiv.hu