Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 18 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Robbanás egy veszélyes hulladék átrakó telepen

  • 2006. október 10.
  • humusz
Apexi robbanás forrás:CTVOktóber 5-én késõ este robbanás történt az Apex-i (USA, Észak-Karolina) veszélyes hulladék tároló és átrakó állomáson. A közeli település 5000 lakóját ki kellett telepíteni, de sokan nem tudták elhagyni a lakásukat sem. A szemtanuk elmondása szerint hatalmas robajjal, mintegy 50 méter magas tûzgömb emelkedett az égbe, majd mérges klórgáz került a levegõbe. A tûzoltók csak szombatra tudták eloltani a tüzet. A lakosok ma térhettek vissza házaikba. A baleset során haláleset nem történt, de mintegy 106 ember került kórházba.
A céget korábban mintegy 7 millió forintos bírságra ítélték a hulladékok nem megfelelő tárolása miatt. A legutóbbi hatósági ellenőrzésen, amelyre a robbanás előtt 10 nappal került sor a környezetvédelmi hatóságok mindent rendben találtak. A robbanás okát egyelőre nem tudták feltárni.

A Greenpeace kritizálta a hatóságok azon döntését, hogy engedélyezte a lakosság visszatelepítését. Elmondásuk szerint a hatóságok nem végeztek semmiféle mérést, hogy a robbanás során milyen anyagok kerültek a levegőbe. Rick Hind a Greenpeace vegyi anyag kampányának vezetője elmondta, hogy a toxikus anyagok kiülepednek a talajra, a ruhákra, az autókra. „Talajmintákat kellett volna venni, és megmérni azok toxikus anyag tartalmát.”

Hétfőre a blokád alá vont terület mindösszesen néhány száz méterre zsugorodott az üzem körül. Az iskolákban elszállásolt emberek hazatértek otthonaikba. Apexben az élet látszólag visszatért a normális kerékvágásba, bár a történteket aligha felejtik el: „A házunk megrázkódott a robbanástól, és tűzgolyók robbantak az ég felé – igazán szörnyű látvány volt”- niyltakozták a helyi lakosok.


Forrás: CNN, Newsobserver, GAIA, GREENPEACE
Bővebb információ: Humusz, Szuhi Attila 30/563-7749


http://www.cnn.com/video/player/player.html?url=/video/us/2006/10/06/for...
http://www.cnn.com/2006/US/10/06/plant.fire/index.html