Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 17 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Rekord-növekedés az ásványvíz bolti eladásaiban

  • 2007. augusztus 29.
  • humusz
Rekord-növekedést ért el az ásványvíz kiskereskedelmi forgalma: Mennyiségben 22, értékben 19 százalékkal többet adtak el belõle 2006 július-2007 júniusban, mint az elõzõ évben. Többek között ezt állapítja meg a Nielsen piackutató vállalat Kiskereskedelmi Indexe. [btl.hu]

 

Így az ásványvíz 40 milliárd forintot meghaladó bolti eladásaival nem csak a legnagyobb forgalmú, hanem a legdinamikusabban fejlődő élelmiszer-kategóriák közé tartozik.

A kiskereskedelmi eladások mennyisége meghaladja az évi 850 millió litert.
Legkedveltebb még mindig a dús szénsavas szegmens, hiszen elviszi az értékesítés közel kétharmadát. Évek óta mind népszerűbb viszont a szénsavmentes, és emelkedő részaránya jelenleg egyharmad körül jár.
Az átlagárak alig változtak az utóbbi év során. Az ásványvíz azon kevés élelmiszer közé tartozik, amelynek fogyasztói átlagára váltotazatlan. Egy liter dús szénsavas idén júniusban átlagosan ugyanúgy 44 forintba került, mint a tavalyi hatodik hónapban. A szénsavmentesből egy liter idén júniusban átlag 58 forintba került, míg egy évvel korábban 57 forintba.
Az alacsony árak egyik oka a koncentrált értékesítés. A modern bolttípusokra jut az összes eladott mennyiség háromnegyed része. A hipermarketé 32, míg a szupermarketet és diszkontot magában foglaló 401-2 500 négyzetméteres csatornáé 43 százalék. Előbbi mutató 2 százalékponttal alacsonyabb, utóbbi viszont 6 százalékponttal magasabb az egy évvel korábbinál.
A fogyasztói árak stabilitásának másik oka, hogy a mennyiségi értékesítésből idén minden hónapban 40 százalékot vittek el az általában olcsó kereskedelmi márkák. Tavaly júniusban még csak 35 százalékos részarányt értek el, ahogyan tavalyelőtt is.
A piac érdekes színfoltját jelentik az ízesített ásványvizek. Bolti forgalmuk értékben még csak 1 milliárd forint felett jár, mennyiségben pedig meghaladja a 10 millió litert. Figyelemre méltó azonban, hogy kiskereskedelmi eladásaik megduplázódtak egyik évről a másikra, mind a mennyiséget, mind az értéket tekintve. Az ízeknél egyelőre a citrom dominál.
Itt a szénsavasnál egy liter átlagára 83 forintot ért el idén júniusban, szemben az egy évvel korábbi 75 forinttal. A szénsavmentesnél csökkenést regisztrált a Nielsen. A tavalyi 171 forint/liter után idén júniusban 162 forint/liter következett.