Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 17 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Rákkeltő virslik

  • 2007. július 11.
  • humusz

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal szerint nem biztonságos a vörös 2G néven is ismert élelmiszerszínezék, vagyis az E128, ugyanis allergiát válthat ki.  A húsipari termékben, például virslikben és hamburgerhúspogácsában még mindig megtalálható színezék egy új kutatás szerint ennél nagyobb problémákat, például rákot is okozhat.

 

A Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal jelenleg vizsgálatot rendelt el annak feltárására, hogy vannak-e forgalomban Nagy-Britanniában olyan termékek, amikben található E128.

A gyártókat képviselő Food and Drink Federation szóvivője szerint azonban ennek az allergén színezőanyagnak az előfordulása már csak minimális mennyiségben jellemző.

A jelenlegi EU szabályok szerint korlátozott mértékben tartalmazhatnak E 128-at a minimum 6 %-os gabonatartalmú húskészítmények és a minimum 4 %-os növényi vagy gabona tartalmú darált hús.

A Vörös 2 G a szervezetben egy anilin nevű olajszerű anyaggá alakul át, és állatkísérletek szerint daganatos megbetegedéseket képes okozni. Mivel nem lehetséges megállapítani azt a minimális mennyiséget, amely még nem okozna problémát, a vörös 2 G-t már több országban betiltották, így például Japánban is.

 

 

Forrás: hírfórum