Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 9 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Rákkeltő pizzásdobozok?

  • 2015. május 19.
  • Abigail
Szerző: 
Abigail
Kockázatértékelést végez az EFSA azzal kapcsolatban, milyen intézkedésekre lehet szükség az élelmiszerekben, illetve azok csomagolásában fellelhető fluortartalmú vegyületek speciális szabályozásához – közölte az agrárszektor.hu-val a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

 A közelmúltban amerikai kutatók állapították meg, hogy a csomagolóanyagok – így például a pizzás dobozok – vízhatlanításához felhasznált úgynevezett poli- és perfluor-alkilok rákkeltők lehetnek, ezért az USA-ban sokan máris azt sürgetik, hogy ezeket a forgalomból vonják ki. Az EFSA jelenleg felméri az élelmiszerekben fellelhető perfluor-alkilezett anyagok előfordulását és nyomon követését, a döntést pedig a tagállamok vizsgálati eredményei alapján hozza majd meg – tette hozzá a Nébih.

Az uniós előírások szerint a pizzás dobozokhoz felhasznált kartonok gyártói és a dobozkészítői egyaránt az élelmiszerlánc szereplői, így felelősek azért, hogy a pizzák a dobozok révén ne szennyeződjenek. Vízhatlanításra - még a dobozok külső, pizzákkal nem érintkező felületein is - csak olyan anyagok használhatók fel, amelyek nem okoznak fizikai, kémiai vagy érzékszervi elváltozásokat. A kartonok gyártóinak a dobozok alkalmasságát az általuk kiadott igazolással kell tanúsítaniuk, ha pedig a vízhatlanításra élelmiszert veszélyeztető anyagokat használnak fel, jogszabálysértést követnek el, amely miatt a hatóságok azt is elrendelhetik, hogy a dobozokat vonják ki a forgalomból.

Az Európai Unióban az élelmiszerrel érintkező anyagokra szigorú előírások vonatkoznak, amelyek a tagállamokra is kötelező érvényűek - tájékoztatta az agrárszektor.hu-t a Nébih. Jogszabályokban rögzítették azok az általános és speciális előírásokat, amelyek betartásával a gyártók biztosítják azt, hogy az élelmiszerekkel érintkező anyagokból esetleg kioldódó összetevők ne okozzanak egészségügyi kockázatokat.

A felhasználható anyagok között fluortartalmú vegyületek is vannak, azonban ezek megengedett határértéke nagyon alacsony. Például a tetrafluor-etilénre, amelyet a poli-tetrafluor etilén, vagy közismert nevén a teflon előállítására használnak, 0,05 mg/kg speciális határértéket állapítottak meg, illetve egyéb korlátozásokat és feltételeket is meghatároztak. Az előírásokban rögzített határértékeket és követelményeket az EFSA tudományos vizsgálataival állapították meg.


A Nébih tájékoztatása szerint a pizzás dobozokban is megtalálható perfluor-alkilezett anyagokat széles körben alkalmazzák az iparban, illetve a fogyasztók számára készülő termékekben. Így például felhasználják szövetek és szőnyegek szennyeződésálló rétegéhez, élelmiszerekkel érintkező papírtermékek olajálló rétegénél, a tűzoltóhabokban, a bányászat és az olajfúrás felületaktív anyagainál, a padlófényezésnél és a rovarirtásban.

Az uniós jogszabályok szerint a gyártóknak megfelelőségi nyilatkozattal kell igazolniuk, hogy az élelmiszerekkel érintkező anyagok eleget tesznek a vonatkozó előírásoknak. Ehhez biztosítaniuk kell azokat a dokumentumokat és nyomonkövetési adatokat, amelyek a nyilatkozatokban állítottak igazolásához szükségesek. Ilyenek lehetnek az összetételi adatok, a felhasznált anyagok minőségi és megfelelőségi bizonyítványai, illetve a laboratóriumi vizsgálati eredmények.

A Nébih éves monitoring mintavételi terv szerint nem csak az élelmiszereket, hanem az azokkal érintkező anyagokat is ellenőrzi, a csomagolóanyag-gyártók és –forgalmazók számára pedig a hazai jogszabályok bejelentési kötelezettséget is előírnak. Ha az élelmiszerrel érintkező anyagok olyan anyagcsoportba tartoznak, amelyekre nincs EU-s speciális előírás, az uniós forgalomba hozatalnál gyártói igazolásra van szükség arról, hogy az anyag megfelel az alapjogszabályban meghatározott követelményeknek. Emellett a nyomonkövetési adatokat és dokumentumokat is be kell mutatni.

 

forrás: agrarszektor.hu