Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 10 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Radioaktív-hulladék tároló a Mecsekben?

  • 2014. október 06.
  • noripalko
Szerző: 
noripalko

A Mecsekben végzett eddigi kutatófúrások alapján nincs olyan indok, ami megkérdőjelezné, hogy az ott lévő agyagkő befogadjon egy nagy befogadóképességű, a radioaktív hulladékok végleges elhelyezésére szolgáló tárolót Bodán. Az LMP szerint ebben a döntésben feltétlenül szükséges kikérni a közelben élő pécsiek véleményét is.

A Radioaktív Hulladékokat Kezelő (RHK) Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, Kereki Ferenc arról számolt be, hogy a több éves szünet után újraindított kutatások keretében két fúrást ütemeztek az idei évre. „A vízzáró tulajdonság vizsgálata – ami a mi kutatásunk szempontjából kiemelten fontos – kedvező eredményeket mutat” – húzta alá Kereki Ferenc. A munkák még jó ideig az előzetes helyszínfelmérés fázisában maradnak, hiszen a tervezett nagy aktivitású tárolóra csak az évszázad második felében lesz szükség. Most az a cél, hogy igazolják, a terület alkalmas-e egy mélygeológiai tároló befogadására. Ide kerülhetnek a Magyarországon keletkezett nagy aktivitású radioaktív hulladékok, és az esetleges újrafeldolgozás után az atomerőműben elhasznált fűtőelemek, amelyeket azonban még hosszú évtizedeken át biztonságosan tudnak tárolni a szintén Pakson található kiégett kazetták átmeneti tárolójában. A kutatásokra az idén 1,1 milliárd forintot fordít az RHK Kft.

A forrás a Központi Nukleáris Pénzügyi Alapból származik, amelynek legnagyobb befizetője az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. Kereki Ferenc kiemelte, hogy a lakosság tájékoztatására a kutatómunka során nagy hangsúlyt helyeznek. Kovács Győző elnök, Boda független polgármestere is rámutatott, hogy a lakosság nagyon várta a kutatási munkálatok újraindulását, hiszen évek óta sokat hallott a tervekről. Az elnök úr beszámolt arról is, hogy a környező települések képviselőiből olyan ellenőrző bizottságot hoztak létre, ami nyomon követi a vizsgálatokat.  Az önkormányzati társulás az idén 160 millió forintot kap a vállalt kommunikációs feladatai elvégzésére, illetve a térség fejlesztésére. "Elsődleges feladatunk a tájékoztatás annak érdekében, hogy a program megkapja a kellő bizalmat a helyi lakosságtól" - szögezte le Kovács Győző.

Az LMP részéről Keresztes László Lóránt és Kóbor József elfogadhatatlannak tartja, hogy a minimális földrajzi távolság ellenére a Dunántúl legnagyobb városának lakossága nem kap e kérdésben megfelelő tájékoztatást, különösen annak fényében, hogy a pécsi közgyűlés úgy döntött, hogy a város megpályázza az "Európa zöld fővárosa" címet. Szerintük a pécsi polgárok kihagyásával folyik a munka egy olyan beruházás előkészítése kapcsán, mely hatással lehet a városukra is. Annak ellenére történik mindez, hogy hivatalosan nem létezik ilyen funkciójú, tehát a nagy aktivitású nukleáris hulladékok végleges elhelyezésére létrehozott tároló, Európában az elsőt csak a 2020-as évek végén tervezik megnyitni. Az LMP állítja, hogy ez a beruházás sem bevételt, sem munkahelyeket nem teremt számottevő mértékben, de a környezeti kérdéseken túl gazdasági értelemben is hordozhat negatív hatásokat. Kiemelik, hogy elsősorban gyermekeink számára kell biztosítani az egészséges környezet megőrzését.

Forrás: greenfo.hu