Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 8 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A radikális környezettudatosság szülte: mosható betét

  • 2016. február 18.
  • Abigail
Szerző: 
Abigail
Amikor a fenntartható életmódról beszélünk, minden apróság számít. Mert rohadt sokan 7,4 milliárdan vagyunk, így igenis számít, hogy lebomlik-e a kávékapszula, vagy hány ásványvizes flakont dobunk szemétbe naponta.

A káros szokásokon javán az életmód minimális változtatásával segíthetünk, de van olyan terület, amivel kapcsolatban már felmerül a kérdés: szükséges ez? Az eldobható tisztasági betétek moshatóra cserélése lenne az egyik szükséges, radikális lépés? 

A témába vágó oldalakat böngészve mindenképp az utóbbi.

"Egy eldobható betétbe vagy tamponnal menstruáló ember első menstruációjától a vérzés megszűnéséig átlag 18 000 betétet, tampont használ el. Ezek, az eldobható pelenkákhoz hasonlóan, 100-500 évig bomladoznak, gyakran mérgező összetevőiket az emberi szervezet után a környezetbe juttatva.

Anyáink és nagyanyáink gyűlölték a vérük felfogásához használt rongyok mosogatását, mert nem volt alternatíva. De mi már éppenséggel választhatunk, és ezzel kifejezhetjük azt is, amit jónak gondolunk - például rituálisan mosható betéteket használhatunk és eközben figyelhetünk kicsit jobban a testünk változásaira. Plusz nyugalomban gondolhatunk a 18 000 darab betéttel kisebb szemétkupacokra."  

Erre már alakult is egy hazai mozgalom, és piac. Aki akar, rendelhet, sőt varrhat magának saját, többször használható intimbetétet, sőt azoknak sem kell lemondani a környezettudatos megoldásról, akik nem vesződnének a mosással. 

Őket szólítja meg az intimkehely, egy puha, általában orvosi szilikonból készült kis pohár, amit látva mindenki el tudja képzelni a működési elvet. Leírása szerint szexi (?), kényelmes, modern, olcsó, egészséges, diszkrét megoldásról van szó. 

 

A kép és a hír forrása: http://verde.444.hu/