Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 9 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Program indul a cigarettacsikkek újrahasznosítására az V. kerületben

  • 2014. november 04.
  • Csilla

Az V. Kerületi Önkormányzat a TerraCycle Magyarország Kft. vendéglátóhelyeinek bevonásával a cigarettacsikkek újrahasznosítására indít programot.

A közterületeken és a belvárosi szórakozóhelyeken egy speciális gyűjtőben összeszedett csikkeket olyan raktárba juttatják el, ahol elkülönítik a papírt, a hamut és a dohányt, majd komposztálják - ismertette pénteki sajtótájékoztatóján Tom Szaky, a TerraCycle alapítója és vezérigazgatója. Hozzátette: a csikkekből kivonják a műanyagot is, amit kétféle módon hasznosítanak.
Az alapító információi szerint 10 országban dolgoznak együtt cigarettát gyártó cégekkel, Magyarország - ezen belül az V. kerület - az első Európában, amely csatlakozott az újrahasznosítási programhoz. Megjegyezte: a gyűjtést májusban kezdték, s azóta havonta félmillió csikket kezelnek.
Szentgyörgyvölgyi Péter, az V. kerület polgármestere arról beszélt, hogy továbbra is a jövő városát szeretnék építeni a kerületben, aminek a közterületi és zöldfelületi fejlesztések mellett a környezettudatosság is kiemelt eleme. Az önkormányzat felvette a kapcsolatot a vendéglátó egységekkel, és január első heteiben a közterületeken is kihelyezik a gyűjtőedényeket - ismertette a polgármester, aki a köztisztaság további javulását várja a lépéstől.
Böröcz László alpolgármester arról számolt be, hogy a kezdeményezéshez csatakozott több mint egy tucat szórakozó- és vendéglátóhely, ahol szóróanyagok segítségével tájékoztatják a vendégeket az újrahasznosításról, a belváros arculatához illeszkedő speciális gyűjtőket pedig magyar cégek gyártják majd.

Forrás: zipmagazin.hu