Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 16 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Portugália megkétszerezte a gépkocsik újrahasznosítását

  • 2007. október 31.
  • humusz
A Valorcar jármû-újrahasznosító ipari szervezet adatai szerint Portugália megkétszerezte gépkocsi-újrahasznosítási rátáját az elmúlt tizenkét hónapban.
Idén szeptemberig ugyanis kétszer annyi hulladékká vált gépjárművet hoztak a 34 engedéllyel rendelkező kezelőlétesítménybe, mint 2006 első kilenc hónapjában.
A Valorcar tagjai 28 392 hulladékká vált gépjárművet fogadtak be  október 1-ig, míg 2006-ban 14 241 volt az adott időszakban érkezett járművek száma  - de  már ez az alacsony mennyiség is jelentős előrelépés volt az azt megelőző évhez képest (EED 13/03/06 www.endseuropedaily.com/20572>).  
A Valorcar három fő tényezőnek tulajdonítja a javulást: 1. júliusban új adót vetettek ki az új gépkocsikra. - ezt a gépkocsi-tulajdonosoknak  mindaddig fizetniük kell, amíg tanúsítvánnyal nem igazolják, hogy a gépkocsitól megfelelő módon szabadultak meg; 2. a régi gépjárműveket egyszerűbben lehet kivonni a forgalomból; 3. a meglévő jogszabályok betartására  szigorúbban ügyelnek a portugál hatóságok. „Annak ellenére, hogy még mindig vannak szabályalankodók, már jó úton haladunk" - mondta az END-nek a Valorcar elnöke, Ricardo Furtado.  

Forrás: ENDS Europe DAILY 2414, 23/10/07
Fordította: Kőműves Judit


További információk:
http://www.valorcar.pt/