Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 7 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Piknikezzünk

  • 2017. június 14.
  • PKata

piknikMegérkezett a tavasz, és vele együtt a kiránduló idő! Töltsünk hát minél több időt a szabadban – és közben ne feledkezzünk el a környezetvédelemről sem. A napidoktor oldal gyűjtötte össze, hogy élvezhetjük a természetet azzal harmóniában.

 

 

A kellemes idő megérkeztével egyre több pár, család, baráti társaság indul a szabadba sétálni, túrázni, piknikezni– nincs is jobb ilyenkor egy remek kis kirándulásnál! Miközben azonban megtervezzük kiruccanásunkat, ne hanyagoljuk a környezetbarát gondolkodást. Hogyan tehetnénk igazán „zölddé” a pikniket? Legyen környezetbarát utazásunk! Fontoljuk meg az alábbiakat…

piknik

1. Maradjunk a közelben!

Vagyis vezessünk kevesebbet, sétáljunk, menjünk biciklivel vagy tömegközlekedéssel.

Miért? Energiát takarítunk meg és csökkentjük a levegőbe kerülő szennyező anyagok mennyiségét azzal, hogy kevesebb kilométert hajtunk le. Sétával, biciklizéssel is megtehetünk egy rövidebb utat; éljünk a helyi lehetőségekkel! Tájékozódjunk, milyen helyi természeti övezetek, parkok, túra útvonalak vannak. Ha nem tudjuk fejből, bármelyik utazási irodában segíthetnek.

 

2. Használjunk újrahasznosított dolgokat!

Beleértve az edényeket, szalvétát, a műanyag konténereket és egyebeket.

Miért? Évek alatt jelentősen csökkenteni tudjuk az eredeti erőforrások használatát; hosszútávon pénzt takarítunk meg.

Vásároljunk újrahasznosított edényeket, abroszt, hőpalackot, szigetelt táskát, műanyag konténert, textil szalvétát és konyharuhát, stb. Ha eldobhatóra van szükségünk, válasszuk az újrahasznosított papírból készült eszközöket! A környezetbarát étkezéssel, környezetbarát piknikkel megvédjük a forrásokat és pénzt is megspórolunk.

 

3. Hasznosítsunk mi is újra!

Adjunk az üvegeknek, dobozoknak még egy életet.

Miért? Mert ha használjuk őket, fontos újrahasznosítani. Még jobb, ha bio italokat iszunk, melyek fenntartható gazdaságokból származnak. Hogyan? Látogassunk el a helyi bioboltba organikus gyümölcsökért és borért. Szűrjük otthon a vizet és ruházzunk be rozsdamentes acél termoszba, amely a vizet hidegen is képes tartani a piknik idejére. Megvédjük a forrásokat, a helyi gazdaságokat, energiát takarítunk meg!

 

4. Használjunk faszén- kéményt

Kerüljük a petróleum-alapú gyújtófolyadékot.

Miért? Mert ez nem megújuló erőforrás, és mérgező légszennyezést okoz. A faszén fém kémények használatakor a hengert szénnel töltjük meg, alatta újságpapírt morzsolunk szét, majd pedig ezt gyújtjuk meg, hogy a parázs felmelegedjen. Ha már vörösödnek, megfordíthatjuk a hengert, és öntsük a parazsat a grillező aljába. Faszén kéményt viszonylag olcsón szerezhetünk, és évekig hasznát vesszük – csupán néhány újságpapírra és gyufára van szükségünk a szén meggyújtásához. Csökkentjük a szennyezést is.

 

5. Válasszunk friss, helyi, organikus ételeket

Ez aztán a környezetbarát evés – támogassuk a helyi gazdaságokat!

Miért? A helyi biogazdaságok minden közösség számára kincset érnek. Egészséges, tápláló ételeket biztosítanak. Ha húst eszünk, válasszuk ebből is az organikusat – mert a nem organikus sajnos antibiotikumokkal van tele, a táplálék az állatok számára nem ritkán génmódosított gabonával készül. Az adalékanyag-mentes, teljes élelmiszerek sokkal egészségesebbek!

 

6. A hulladékról is gondoskodjunk!

Miért? A hátrahagyott hulladék szennyezheti a vizet, a földet, károsíthatja a növényeket, állatokat és általában nem bomlik le, vagy csak nagyon lassan.

Gyűjtsük egy külön, használt zacskóba a hulladékot, hogy igazán környezetbarát piknikünk legyen. Így könnyű lesz kidobni, ha hazaértünk. A szemét összeszedéséhez kesztyűt is használhatunk. Megvédjük a természetet!

 

7. Védjük környezetünket az állatoktól és a gyerekektől!

Válasszunk számukra olyan helyet, ahol nyugodtan játszhatnak, de nem károsítják a környezetet.

Miért? A fészkelő madarak, az őshonos növények az ökoszisztéma részei, a háziállatok és a gyerekek pedig könnyen tönkretehetik. Az állatokat tartsuk pórázon, a gyerekeknek pedig legyen megmondva, hogy melyik részen játszhatnak kedvükre! Így mindenki jól érzi majd magát és a természet sem sérül.

 

8. Megfigyelés és tanulás

Érdemes környezetünket, amelyben élünk, ahol kirándulunk, tanulmányoznunk! Amit pedig megtanultunk, arra tanítsuk meg gyermekeinket is. Használhatjuk hozzá a természettel foglalkozó magazinokat is. Tanuljuk meg például a madarak nevét, a különböző ehető növényekét; fedezzük fel élőhelyünket!

 

9. Használjunk természetes rovarriasztót és fényvédőt

Alkalmazzunk kevésbé mérgező termékeket!

Miért? A természetes alapanyagokból készült termékekkel sokkal jobban járunk – helyi boltokban és online is beszerezhetjük őket. Biztonságosabbak ránk, az egészségünkre és környezetünkre nézve is.

 

10. Élvezzük az időjárást, tudjunk meg többet a felhőkről!

Miért? Nemcsak azért, mert jó nézni a felhőket – a felhők ismerete túlélési technika is, hiszen arra figyelmeztetnek, hogy veszélyes időjárás közeleg. Mindenféle időjárást előrejeleznek. Az időjárással összefüggő események megértése felértékeli számunkra a természeti világot. Nemcsak könyvekből, olyan emberektől is eltanulhatjuk a felhők ismeretét, akik jártasak ebben a témában!

 

Forrás: http://napidoktor.hu

Kis kép: http://www.freeimages.com