Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 9 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Pénzhiány nehezíti a régi monitorok és tévék újrahasznosítását

  • 2015. április 23.
  • Csilla

Egyre komolyabb problémát okoz a katódsugárcsöves (crt) hulladékok kezelése és feldolgozása, az erre megítélt pályázati forrás ugyanis már elfogyott és egyelőre nem tudni, hogy mikor írnak ki újabb tendert erre a feladatra. A begyűjtéssel foglalkozó vállalkozások a megnövekedett költségeik miatt kénytelenek pénzt kérni a céges partnerektől az ilyen eszközök átvételéért.

Lényegesen körülményesebbé vált az elmúlt hónapokban a már nem használt katódsugárcsöves (crt) készülékek hulladékként történő leadása. – A problémát az okozza, hogy elfogyott az ilyen típusú hulladékok feldolgozására szánt pályázati forrás, így az ezzel foglalkozó cég jóval kevesebbet vesz csak át, mint amire igény lenne – számolt be a helyzetről Tihanyi Ervin, a többek között crt eszközök begyűjtésével is foglalkozó Inter-Metal Recycling Kft. e-hulladék üzletágának vezetője. Ez azt eredményezte, hogy a begyűjtőknél jelentős készletek halmozódtak fel, emellett pedig kénytelenek pénzt kérni azoktól a vállalkozásoktól, amelyek beviszik hozzájuk a lecserélt katódsugárcsöves monitorokat, televíziókat. „Míg korábban 10-15 forintot fizettünk az ilyen berendezések kilogrammjáért, hogy ezzel is ösztönözzük a begyűjtésüket, addig most kénytelenek vagyunk 40 forintot kérni kilogrammonként ezek átvételéért” – közölte Tihanyi Ervin.

termékdíj alakulása

A szakember tájékoztatása szerint a hulladék crt eszközök felhalmozódása logisztikai szempontból komoly kihívást jelent számukra, mivel ezeket fedett helyen, lebetonozott területen kell tárolni, hogy megakadályozzák a veszélyes anyagok környezetbe jutását. A megnövekedett költségeket kell kompenzálniuk a beszedett díjjal. A magánszemélyektől továbbra is ingyen veszik át az eszközöket.

A bennük található anyagok miatt veszélyes hulladéknak minősülő katódsugárcsöves készülékek feldolgozási költségét nem fedezi az azokból származó hasznosítható anyag értéke, így ez a tevékenység mindenképpen igényli az állami támogatást. A múlt évben erre a célra 240 millió forintnyi pályázati forrás volt elérhető, ebből összesen 4000 tonna crt eszköz kezelését lehetett megoldani. Itthon két vállalkozás rendelkezik megfelelő engedéllyel a katódsugárcsöves berendezések szétbontására és hasznosítására, ezek egyike a Selector Elektronikai Termék Újrahasznosító Kft., amely nyert az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség (OHÜ) által kiírt tavalyi tenderen.

Lapunk azonban úgy tudja, hogy már 2014 őszére kimerült a pályázaton elnyert keret, azóta egyre nehezebben veszi be a Selector ezeket a hulladékokat. Az óvatosság tulajdonképpen érthető a társaság részéről, hiszen önmagában a crt eszközök újrahasznosítása veszteséges tevékenység, így legfeljebb abban bízhatnak, hogy a következő pályázaton is nyernek, és abból fedezni tudják a keletkező költségeiket. Lapunk megkereste a Selector Kft.-t, azonban a cégnél nem kívántak nyilatkozni az ügyben. Tihanyi Ervin elmondta, hogy ahhoz, hogy gördülékenyen történjen a crt hulladékok feldolgozása, már februárban meg kellett volna jelennie a pályázatnak. A szakember szerint ugyan erre vonatkozó ígéretek voltak, de konkrétumokat nem lehet tudni.

Ezen berendezések újrahasznosításának finanszírozására szolgál a termékdíj, amit az elektronikus és elektromos készülékek gyártói fizetnek. Elvileg ezt az összeget kell az államnak visszaosztania az elektronikai hulladék feldolgozására, azonban a jelek szerint ez időnként problémát okoz.

Forrás: vg.hu