Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 18 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Példaértékű hulladékkezelés valósulhat meg a Dunántúlon

  • 2006. január 15.
  • humusz
A Dél-Dunántúl eddigi legnagyobb hulladékkezelési és egyben környezetvédelmi programját készítik elõ Pécsett. A Mecsek-Dráva Hulladékkezelési rendszerhez fogható még nem mûködik hazánkban, és az Unió számára is mintaértékû lehet.
A program egy olyan rendszerre épül, amely országosan is egyedülálló módon kezeli a hulladékgazdálkodási problémákat.

Komplex bioenergetikai hasznosítást céloz meg – mondta Kiss Tibor, az előkészítéssel foglalkozó pécsi társaság igazgatója, és hozzátette: szinte minden hulladékot hasznosítani tudnak.

- Az energetikailag jól hasznosítható anyagok fűtőerőművekbe kerülnek elégetésre, ez olyan 50-70 ezer tonna. A szerves hulladékok egy részét, ami problematikus, azt elgázosítjuk, ott a gázt tudjuk értékesíteni, a többi szerves hulladék jó része komposztálódik, amiket energiaültetvényeken szeretnénk elhelyezni.

A maradék 20 százaléknyi anyag pedig lerakókba kerül - tájékoztatott a szakember, aki elmondta, hogy a megvalósíthatósági tanulmányok már megvannak, most a kiviteli terveken dolgoznak. Az uniós támogatással megvalósuló 30 milliárdos beruházás Baranya, Somogy és Tolna 300 településének versenyképességét is növeli.

- 2007 tavaszán fog a beruházás indulni és 2008 második felétől már reméljük, hogy a beruházás egy része használható lesz.

forrás:  Magyar Rádió Online