Pazarlás ellen itt a frigó kém

  • 2017. augusztus 30.
  • sklania

Szeptemberben kezdik értékesíteni a világ első vezeték nélküli hűtő kameráját. A fogyasztói élelmiszerhulladék csökkentésére létrehozott Smarter FridgeCam lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy ellenőrizzék mi van hűtőszekrényükben – bárhol és bármikor – egy telefonos alkalmazáson keresztül.

Az EU állampolgárai évente átlagosan 47 millió tonna ehető ételt dobnak ki, mialatt az Egyesült Királyságban átlagban háztartásonként 700 angol fontnyi élelmiszert pazarolnak el. A hulladékforrás akcióprogram (WRAP) szerint a csomagolt saláták azok az ételek, amiket a legtöbben kidobnak. A britek a megvásárolt salátának 40%-át kidobják, ennek tömege meghaladhatja a 37000 tonnát és körülbelül 178 millió zacskót jelent.

A fogyasztói magatartás – a túl sok étel vásárlásától kezdve, a lejárati dátumok okozta zűrzavarig – a gyökere az élelmiszer pazarlásának. Sok ilyen szokás javítható a rendelkezésre álló technológiával.

A konyhára hangolódva

A Smarter nevű vállalat által kifejlesztett FridgeCam segít az ilyen jellegű problémák megoldásában a hűtőszekrény tartalmának rögzítésével és a lejárati dátumok nyomon követésével. További jellemzői közé tartozik, hogy a már meglévő élelmiszer alapján ételrecepteket javasol az elkészítéséhez. A készülék jegyzékbe szedi és az áruházzal való közvetlen kapcsolatnak hála rendelheti az élelmiszert, emellett ellenőrzi a hűtőszekrény hőmérsékletét. A cég szerint kamerájuk segítségével a háztartásokban keletkező élelmiszer-hulladék a felére csökkenhet.

A Smarter egyik képviselője azt mondta, „a kamerát azért hozták létre, hogy mindig tudjuk mi van a hűtőnkben. A kamerát az ajtóra irányítva a készülék minden alkalommal pillanatképet készít, ha a hűtő ajtaja becsukódik, majd elküldi azt a felhasználó okostelefonjára tartózkodási helytől függetlenül.

A fényképezőgép univerzális csatlakozóval rendelkezik és minden hűtőmodellbe illeszkedik. Az összegyűjtött adatokat a Smarter egy megosztott fogyasztói adatbázisban rögzíti, ami a vállalat szerint fejleszti a technológiát.

A Smarter FridgeCam egy újabb termék az élelmiszer-pazarlás csökkentésére irányuló szolgáltatások és termékek sorában. Közülük az egyik legismertebb a SirPlus, a Climate-KIC startup csoport tagja. A program keretein belül a vállalat megkapja kiskereskedők, logisztikai szereplők és gyártók élelmiszer többletét és azt kedvezményes áron értékesíti. Az értékesítés saját élelmiszeráruház láncukon keresztül történik, melyhez online rendszer működik és biztosítja a rendelés napján történő kiszállítást is- írta a dailyplanet.climate-kic.org

A megoldás a megelőzés.

Persze tudatos vásárlói attitűddel, átgondolt vásárlásokkal eleve csak a megfelelő mennyiséget tudnánk vásárolni, így csökkentve az élelmiszerpazarlást. Így ez az elsőre hasznosnak tűnő eszközrendszer is csak egy „csővégi” megoldás.

 

 

forrás:

http://greenfo.hu/hirek/2017/08/28/pazarlas-ellen-itt-a-frigo-kem

Új hozzászólás