Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 8 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Párma is elindult a nulla hulladék felé vezető úton

  • 2016. június 24.
  • Csilla
Az új esettanulmány szerint Párma példája bizonyítja, hogy a 70%-os újrahasznosítási arány és a 100 kg háztartási hulladék elérhető célértékek mindössze 4 év alatt.

Ez a tanulmány megerősíti, hogy a ZWE (Nulla Hulladék Európa) körforgásos gazdaság elérésére tett javaslataiban szereplő célok nagyon rövid idő alatt  teljesíthetőek.

A Zero Waste Europe 2016 június 20-án az olaszországi Párma városáról kiadott esettanulmánya bemutatja, hogyan lehetséges radikálisan csökkenteni a háztartási hulladékot, munkahelyeket teremteni és mindeközben az adófizetők pénzét megtakarítani, ha a politikai akarat meg van és a lakosság is bevonódik. 

A 190 284 lakosú Párma szelektív gyűjtési aránya 45% körül stagnált évek óta. 2012-ben azonban egy lakossági kezdemény hatására sikerült elmozdulni a hulladék lerakás és égetés irányából, és a hulladékpolitika átalakításával egy nulla hulladék tervet kovácsolni.

A terv lemásolta, és tovább fejlesztette a más, szintén a nulla hulladék hálózathoz tartozó városokban már bevált gyakorlatokat: az intenzív házhoz menő szemétgyűjtés és a hulladék mennyiségével arányos díjak rendszerét rengeteg oktatással egészítették ki, miközben a rendszer rugalmas kialakításával megalapozták a későbbi fejlesztések könnyű beilleszthetőségét.


Szelektív gyűjtés Pármában

A szelektív gyűjtés arányának alakulása 2010-2015 között



A siker mérésére használt mutató az egyfőre jutó maradék hulladék (lerakóba illetve égetőbe kerülő szemét) mennyiségének változása volt, amit elképesztő módon 59%-kal, 283kg-ról 117kg-ra tudtak csökkenteni, mindössze 4 év alatt. 2015-re a szelektív gyűjtési arány 72%-ra emelkedett, miközben a szelektíven gyűjtött anyag minősége is javult.

Az új hulladék gyűjtési rend a réginél munkaigényesebb, így a hulladék begyűjtők száma 77-ről 121-re emelkedett, és további indirekt munkahelyek is létrejöttek, míg a város 453 736 eurót takarított meg a korábbi rendszerhez viszonyítva. 


Az átalakulás még messze nem ért véget. 2016 végére Párma 100kg/fő alá szorítja a háztartási hulladék mennyiségét, és 80%ra emeli a szelektív újrahasznosítási arányt és a tervek szerint ezt követően is folytatják útjukat a nulla hulladék célja felé.

Joan Marc Simon, a ZWE vezetője szerint: „Néhányan kifogások keresésével töltik az idejüket, hogy miért nem lesznek képesek teljesíteni 2030-ra a javasolt 100kg/fő háztartási hulladék, és 70% újrahasznosítási arány mutatókat, miközben Párma és más városok bebizonyítják, hogy ezek a célok kevesebb, mint 5 év alatt is elérhetőek.“

Forrás: https://www.zerowasteeurope.eu/2016/06/new-case-study-parma-proves-70-recycling-and-100kg-residual-waste-can-be-achieved-in-only-4-years/