Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 18 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Papíréhség

  • 2005. november 08.
  • humusz

favagas.jpg"Hozzáláncolták magukat egy teherhajóhoz a Greenpeace nemzetközi környezetvédõ szervezet aktivistái, a finn sarkvidéki õserdõkben folytatott kitermelés ellen tiltakozva."

A fákat egy hatalmas papíripari cég várja... Olyan cég, mely FOGYASZTÓI TÁRSADALMUNK  papír iránti éhségét igyekszik kielégíteni - a sarkvidéki õserdõk kivágása tehát a MI felelõsségünk is. Ennek tudatában MA mennyi papírt fogunk elhasználni, holnap pedig a KUKÁBA DOBNI?

"A teherhajó, amely Kemi finn város kikötőjében horgonyzott, Lappföld északi részéről, az erdőhatárról származó faanyagot szállított volna a Stora Enso papíripari konszernnek.

A közlemény szerint a megmozdulás résztvevői - mintegy húszan - az Antares horgonyláncához kötözték magukat, gumicsónakokkal körülvették a hajót és bójákat tettek ki, így megakadályozták a berakodást.

A környezetvédők elfogadhatatlannak tartják a messzi északon rendkívül lassan növő faállomány kivágását, részben azért, mert veszélyeztetve látják a rénszarvasok életterét és a lappföldi számi őslakosság megélhetését.

Környezetvédők és az őslakosok már a nyár óta tiltakoznak a sarkvidéki fakitermelés ellen, és jogi úton sikerült is annak átmeneti felfüggesztését kiharcolniuk.

A Stora Enso nem hajlandó a kitermelés leállítására, állítása szerint minden környezetvédelmi előírást betart. A cég szerint emellett a Greenpeace-nek a finn államot kellene megcéloznia akcióival, ugyanis az erdő állami tulajdon."


Forrás: greenfo