Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 17 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Panelházi szelektív hulladékgyűjtés

  • 2007. július 01.
  • humusz
Az országban egyedülálló módon, szelektíven gyûjtik a hulladékot egy tízemeletes debreceni panelházban. A szemétledobókban kiépített szerkezet segítségével a lakók külön konténerekbe öntik a háztartási illetve az újrahasznosítható hulladékot. (FH)


A szeparáló júniustól nyár végéig csak próbaüzemben működik, de a lakók már is megszerették, ráadásul a berendezés telepítése és üzemeltetése nekik semmibe sem kerül. Üzletileg akkor lehet sikeres a kezdeményezés, ha a szeparálót sorozatban gyártanák.

A körülbelül 300 lakó negyedik hete teszteli a hulladékszelektálót. Az emeleti ledobókban elhelyezett színes, világítógombok kezelését mindenki gyorsan megtanulta.

Szabó János projektvezető elmondta, hogy a rendszer kétféle hulladékot csoportosít. Az úgynevezett újrahasznosíthatót és a kommunális jellegű hulladékot. Az újrahasznosítható, mint például a PET-palack, a kommunális pedig a háztartási vegyes jellegű.

A készülék beépítése óta, a lépcsőházból már senki sem viszi szemetét az utcai szelektív hulladékgyűjtő konténerekhez. A panel- és társasházakra kifejlesztett új rendszert a helyi szolgáltató, a szétválogatott hulladék ingyenes elszállításával támogatja.

Juhász Judit, a helyi városgazdálkodási kft. PR-vezetője szerint azért nagyon jó ez a kezdeményezés, mert ezek a hulladékok nem a kommunális hulladékgyűjtőkben kötnek ki, hanem újra hasznosításra kerülnek, újra feldolgozzák ezeket.

Debrecen utcáin 196 szelektív hulladékgyűjtő sziget van. A városban két év alatt megduplázódott az így begyűjtött hulladék mennyisége, ami tavaly már 1660 tonna volt. A szakemberek szerint ezzel a berendezéssel csökkenthetőek a szemétszállítási költségek, de hogy pontosan mennyivel az csak a 3 hónapos teszt végén derül ki.

A szelektáló rendszer kiépítése - lépcsőháztól függően - néhány százezer forintba kerül. A próbaüzem augusztus végéig tart és ha sikeres lesz, akkor az ország más városaiban is kiépíthető lesz.