Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 19 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Palackvita Brüsszelben

  • 2004. december 17.
  • humusz
A zöldtárca szerint a termékdíj-módosítás a környezetvédelem és a lakosság érdekeit szolgálja. Brüsszel viszont az új szabályozás felülvizsgálatát kéri, mert állítólag a jogszabály nem elég fogyasztóbarát.
Brüsszeli palackpostát kapott a magyar kormány. A termékdíjas szabályozás felülvizsgálatát kérik az európai csomagoló- és üditőital gyártó szervezetek a magyar törvényhozástól.
Szerintük a hazai szabályozás az Európai Unió irányelveibe ütközik, mert arra ösztönzi a gyártókat, hogy termékeiket újratölthető palackokban forgalmazzák. A zöldtárca szerint a termékdíj-módosítás a környezetvédelem és a lakosság érdekeit szolgálja.

A csattos bambi időszakának már rég vége, de a januárban életbelépő termékdíj-szabályozás, a 60-as, 70-es években bevált visszaválthatós módszert alkalmazására ösztönzi a gyártókat. Brüsszel viszont az új szabályozás felülvizsgálatát kéri, mert állítólag a jogszabály nem elég fogyasztóbarát.

Petz Veronika, a Környezetvédelmi Minisztérium főosztályvezetője a Híradóban elmondta, hogy a termékdíj-törvény módosítása éppen a fogyasztók, illetve a lakosságnak az érdekeit szolgálja azon keresztül, hogy így csökkenteni lehet a hulladékgazdálkodásra fordítható összegeket és azokat terhelik ezek a kötelezettségek, akik hozzájárulnak a hulladékok növekedéséhez.

A tárcánál azt mondják: az uniós irányelvek alaján módosították a kérdéses jogszabályt. A hazai élelmiszerfeldolgozók vitatják ezt.

Piros László, az Élelmiszerfeldolgozók Országos Szövetségének főtitkára szerint ez a direktíva nem engedi meg, hogy a hasznosítási módok között különbséget tegyenek. Minden hasznosítási mód azonos súlyú, azonos rangú. A magyar szabályozás ebből priorizálja az újratöltést.

Az új temékdíj-szabályozásnak mindössze három gyártó felel meg, a többieknek milliárdokat kellene beruháznia.

Barta Zsolt, a Fővárosi Ásványvíz- és Üdítőipari Rt. szóvivője szerint a törvény elfogadását kísérő hangzatos környezetvédelmi szlogenek ellenére a törvény sem a környezetvédelem, sem a gazdaság érdekeit nem szolgálja, ugyanis a gyártók megnövekvő többletköltségeit kénytelenek lesznek a fogyasztói árba építeni, ami a piacon jelentős áremelkedéshez vezet."

Gond lehet egyébként a hazai fogyasztási szokások átalakítása is, hiszen az utóbbi időben nálunk az eldobható palackokat kedvelték meg az emberek.

Forrás: Híradó, 2004. december 17. 19:15