Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 17 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A palackba zárt szellem kiszabadult

  • 2007. május 16.
  • humusz
A világon egyre több a szemét, többek között azért, mert az emberek évrõl-évre több palackos vizet isznak. A mûanyag palackok közül nagyon sokat nem dolgoznak fel újra, miközben a harmadik világban gyakran csak a palackos víz számít tisztának - írja a Der Spiegel címû német hetilap online változata. (Forrás:MTI)
A palackos víz esetenként 10 ezerszer drágább, mint a vezetékes ivóvíz, gyakran egyáltalán nem is jobb, ennek ellenére az emberek egyre többet fogyasztanak belőle. A washingtoni Worldwatch Institute figyelmeztetése szerint az ásványvíz őrület nagyon sokba kerülhet az emberiségnek, - ökológiai és gazdasági szempontból egyaránt.

A palackos víz üzletileg ugyan nyerőnek számít, de környezetvédelmi szempontból óriási veszteségeket termel - állítja Ling Li, a tanulmány szerzője. Eközben világszerte ebből az italból adnak el a legtöbbet. 1997 és 2005 között a palackos vízfogyasztás megkétszereződött.

Kínában öt év alatt a duplájára, Indiában pedig a háromszorosára nőtt. Világszerte több mint 160 milliárd liter palackos víz fogy egy év alatt. Az egy főre jutó fogyasztás tekintetében Olaszország áll az élen, második Mexikó, aztán Spanyolország, Franciaország és Németország következik. A washingtoni tanulmány szerint a palackos víznél a termelés, a töltés, a csomagolás, a raktározás és a szállítás energiafelhasználása igen magas. Ezen kívül a műanyag palackok előállítása igen nagy mennyiségű nyersolajat igényel.

Az is tény, hogy a legtöbb országban eldobható palackokat használnak, ami egyértelműen terheli, és szennyezi a környezetet. Az is szomorú tény, hogy bár az úgynevezett PET palackok újrafeldolgozhatóak, több országban csökken az ismételt felhasználásuk.