Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 8 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Öt országra lehet ujjal mutogatni

  • 2016. február 17.
  • Abigail
Szerző: 
Abigail

Hatalmas mennyiségű műanyag szemét úszik az óceánokban, becslések szerint évente elérheti akár a 8 millió tonnát is, és ha nem változtatunk a szokásainkon, ez a szám 10 éven belül megduplázódik. A szennyezés 60 százalékáért pedig 5 ország felel.

Az amerikai székhelyű nonprofit Óceánfelügyelőség (Ocean Conservancy) és a McKinsey Központ adatai szerint a legnagyobb szennyezők Kína, Indonézia, a Fülöp-szigetek, Thaiföld és Vietnám.

Az arányokat érzékelteti, hogy ha ebben a tempóban folytatjuk a szemetelést, akkor 2025-re minden egyes tonna óceánban úszó műanyag szemétre 3 tonna hal jut majd. Ennek a gazdasági és környezeti hatásai olyan drasztikusak, hogy egyelőre megbecsülni sem lehet.

Már ugyan létezik az óceánok tisztítására egy gigantikus vízi seprű, az első ilyet azonban csak idén építik fel, és a kapacitása is véges, öt év alatt 7,25 millió tonna műanyag szemét összegyűjtésére képes.



Ázsia számos országában a gazdasági növekedés a középosztály megerősödésével jár, ami nyilvánvalóan növeli a fogyasztást, így jelentősen nő a felhasznált – elsősorban műanyag – csomagolóanyagok mennyisége. A hulladékfeldolgozás azonban nem tartja a tempót, a lakossági hulladék mindössze 40 százaléka kerül a rendszerbe. Ráadásul még ez se feltétlenül jelent megbízható megoldást, a lerakókat ugyanis gyakran vízpartokra tervezik, így a viharok, szelek hatására nagy mennyiségű hulladék végül az óceánokban köt ki. Az illegális lerakás szintén kifejezetten népszerű. 

Ugyancsak nem segíti a környezet védelmét, hogy a vásárlás serkentésére számos fogyasztási cikk, az instant levesektől kezdve a samponokig, nem a nálunk megszokott kiszerelésben kerül a polcokra, hanem kis műanyag tasakokban. Így a szegényebbek is egészen alacsony áron juthatnak hozzá ezekhez a termékekhez.

 

forrás: zoldhullam.blog.hu