Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 18 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Osztrák-magyar tüntetés a gotthárdi égető ellen

  • 2006. október 10.
  • humusz
egeto_120_01Közös osztrák-magyar tüntetésre került sor a Szentgotthárd mellé, Rábakeresztúrra tervezett hulladékégetõ ellen. A tüntetés kilenc órakkor kezdõdött a Rábakeresztúri (heilgenkreutzi) határátkelõnél, ahol a civil szervezetek teljes szélességben lezárták a határátkelõt.

A tüntetés fő szervezője magyar oldalon a POLISZ és a SZEVASZ civil szervezetek voltak, míg osztrák oldalról a S7-es út ellen szerveződött civilek, a Greenpeace és a GLOBAL 2000 emelték fel a szavát a tervezett égető ellen.
A felszólalók elmondták, hogy csak januárban Heiligenkreutzban a szálló por koncentrációja 21 nap alkalmával volt a határérték felett. Az ide tervezett égető felépítését hasonló okok miatt Graz mellett nem engedélyezte az osztrák hatóság, így nincs magyarázata annak, hogy itt miért kerülhetne sor annak felépítésére. A tüntetők kiemelték az égető hosszú távú káros hatását a környezetre és az egészségre. A szentgotthárdi házak mindösszesen 300 méterre találhatóak a tervezett égetőtől és az Őrségi Nemzeti Park is fél kilométeren belül található.
A felszólalások mellett figyelemfelkeltő futással is kifejezték tiltakozásukat a szentgotthárdiak a tervezett égető ellen. Mintegy 50 helyi sportoló Szentgothárdról indulva futott el a tüntetés helyszínéig, így követelve az egészséges környezethez való jogot.
A rendezvényen részt vett Pierre-Emmanuel Neurohr, brüsszeli környezetvédő-lobbista is, aki elmondta: Európában több mint 30 országban több száz civil szervezet tiltakozik az égetők ellen. A gotthárdiak mögött, tehát óriási társadalmi támogatottság van, Európa minden részéről.

A tüntetésen mintegy 300 fő vett részt osztrákok és magyarok közösen. Az esemény súlyát jól mutatja, hogy arról az összes országos televizóállomás beszámolt, magyar és oszták oldalon egyaránt.
A tüntetés 12 órakkor fejeződött be, a résztvevők bizakodóak voltak: „Ha szükséges leszünk ennél többen is, nem csak százak, de ezrek is ha erre van szükség.”

Forrás: HUMUSZ

Bővebb információ: Polisz, Jóob Márk, 94/380-378
Humusz, Szuhi Attila, 30/563-7749. [email protected]