Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 18 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

ORTT - reklámmentes köztévék?

  • 2006. január 06.
  • humusz
Az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) felkérésére elkészült az új médiatörvény-koncepció, amely szerint a közszolgálati csatornák nem sugároznának reklámokat. Forrás: kreativ.hu/Népszabadság.

Az ORTT új médiatervezete száműzné a reklámot az országos közszolgálati televíziókból és rádióból. Miután kiesne a reklámbevétel, a közszolgálati adók finanszírozását - függetlenségük biztosítása érdekében - hat évre előre törvényben biztosítanák. Az új javaslat az eddigieknél jobban védené a gyerekeket a hirdetőktől és az ártalmasnak tartott műsoroktól: közvetlenül gyerekműsorok előtt és után nem lehetne reklámot sugározni, és olyan előzetes sem mehetne a kiskorúak által nézett műsoridőben, amely korhatáros alkotást népszerűsít.

A tervezet egyik elképzelése szerint Pártatlanságot és Kiegyensúlyozottságot Felügyelő Tanács néven létrehoznának egy olyan szervezet, amely súlyos bírságot szabhatna ki az általa törvénysértőnek mondott műsorokat sugárzó médiumokra. A médiumoknál a pénzbüntetés maximuma 250 millió forint, a műsorkészítőknél ötmillió a felső határ. Emellett a tévét és a rádiót lekapcsolhatják akár egy hónapra is. A közszolgálat esetében ennél is szigorúbban járnának el: akár tíz évre is megtilthatná a tanács, hogy valaki a közszolgálatban helyezkedjen el.
(Forrás: Népszabadság)