Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 18 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Óriási az e-hulladék mennyisége Kínában

  • 2006. augusztus 29.
  • humusz
A kidobott számítógépek és más elektronikai cikkek gyorsan növekvõ mennyiségére figyelmeztet Kína. Egy új rendeletben arra szólítja fel a gyárakat, a kiskereskedõket és az otthoni felhasználókat, hogy viseltessenek nagyobb felelõséggel az elektronikai hulladékokat illetõen.

 

"Az eldobott háztartási készülékek és elektronikus termékek mennyisége nagy mértékben megnőtt az elmúlt években Kínában" - olvasható a kormányzati közleményben. Hozzáteszik: az e-hulladék nem megfelelő kezelése komoly fenyegetést jelent a környezetre és az emberi egészségre nézve - írja a Planet Ark.

A hivatal újból figyelmeztetett, hogy tilos az eldobott számítógépek és más mérgező digitális hulladék behozatala a gazdag országokból. Kínába gyakran iportálnak kidobott számítógépeket, képernyőket és más készülékeket az Egyesült Államokból és más gazdaságokból 2002 óta a Basel Action Network veszélyeshulladék-kereskedelmet felügyelő svájci civilszervezet jelentése szerint.

2003 óta Kína 1,1 millió tonna elektronikus hulladékot - 5 millió tévékészüléket, 4 millió hűtőszekrényt, 5 millió számítógépet és több mint 10 millió mobiltelefont - termelt évente - áll a Xinhua hírügynökség múlt évi jelentésében.

A kormány szándékai szerint az új szabályok ösztönözni fogják a gyártókat az elektronikai hulladék újrahasznosítására. Ugyanakkor a rendelet nem tartalmaz semmilyen kiróható szankciót a szabályok megszegése esetén.

 

 

Forrás: Menedzsment Fórum