Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 11 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ördögkatlan és a Nulla Hulladék

  • 2013. augusztus 27.
  • névtelen (nem ellenőrzött)

Ördögkatlan FesztiválA HUMUSZ Szövetség Baranyában a Pécsi Zöld Kör Egyesület képviseletében több fesztiválon is bemutatja a Nulla Hulladék Turnét, amely a hulladék keletkezésének megelőzéséről, és ha már megtörtént a „baj”, a helyes hulladékgazdálkodásról nyújt hasznos információkat.

Az Ördögkatlan Fesztiválon három napot töltöttünk, melyen rengeteg látogatóval találkoztunk. A fesztiválnak napi átlagban nyolcezer látogatója volt.

Első nap:
2013. augusztus 1-jén csütörtökön a Pécsi Zöld Kör Egyesület több taggal és önkéntessel vágott bele a hasznos információkat nyújtó turnéba. A sátrunkat közvetlenül az Esélykikötő (ahol a fesztiválon a civil szervezetek helyet kaptak) bejáratánál állítottuk fel, így minden ide látogató először velünk találkozhatott. A programhelyszín tömegközlekedési eszközzel (busszal), kerékpárral (kerékpárúton is), gyalog, babakocsival jól megközelíthető volt, mozgáskorlátozottak is érkeztek. Elsősegélynyújtó hely a közeli iskolában volt kijelölve.

A sátorban felállítottunk egy kiállítást a hulladék keletkezésének megelőzéséről, szóróanyagokat helyeztünk ki, amelyekből minden látogatónak adtunk.

Ördögkatlan FesztiválA sátor másik részén kicsiknek és nagyoknak is biztosítottunk játéklehetőséget:
természetes anyagokból készült játékokkal, mint kirakók, építőkockák, logikai játékok
újrafelhasznált anyagokból készült játékokkal, mint kupakcsörgők, ReSet! hulladék-activity, célbadobós játék
mágneses játékok, mint például a komposztos és a bevásárlólistás tablók.

Kézműveskedési lehetőséget is nyújtottunk a hozzánk betérőknek, természetes anyagokból fülbevalót, PET palackból karkötőt, használt papírból jegyzetfüzetet készíthettek a gyerekek és a felnőttek. A kicsiknek szelektív hulladékos színezőfüzettel, feladatlapokkal is készültünk.

A nap folyamán „Örökzöld” ruhajavító műhelyben fogadtuk az érdeklődőket, varrónőnk elhasznált, elszakadt ruhaneműket javított meg.

Második és harmadik nap:
Javítóműhelyünkben papírtégla készítés bemutatókat tartott Delics Gábor, amely iránt nagyon sokan érdeklődtek, főleg mert Gáborék a gyakorlatban fűtéskiegészítésként használják a papírbrikettet, így ezirányú tapasztalatait is átadta.

Ördögkatlan FesztiválTermészetesen nálunk lehetőség volt szelektíven gyűjteni a hulladékot. Papír és műanyag gyűjtődobozokat helyeztünk ki, melybe rengeteg PET palackot dobtak bele a kánikulában.

Összességében elmondható, hogy mindhárom nap sok érdeklődőnk volt, mindegyikük újrapapír füzetet és ceruzát kapott ajándékba. Azok a látogatók, akik legalább három aktivitást vállaltak, tehát játszottak, meghallgatták valamelyik előadásunkat és készítettek karkötőt vagy fülbevalót, kulacs vagy pólóajándék közül választhattak.

A fesztiválon segítő tagok és önkéntesek:
Lettnerné Berta Gabriella, Bocz Csaba, Alpár Rózsa, Boczné Lakatos Vanda PZK tagok
Galambos Attila, Delics Gábor, Majoros Adrián önkéntesek

Írta: Pécsi Zöld Kör Egyesület

Új Széchenyi TervInfoblokk