Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 16 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Örömünnep: országgyűlési biztosa lesz a jövő nemzedékeknek

  • 2007. november 27.
  • humusz
A Védegylet sajtóközleménye, 2007. november 26.

A magyar Országgyûlés hétfõn este kétharmados többséggel elfogadta a jövõ nemzedékek országgyûlési biztosának létrehozásáról szóló törvénymódosítást. A Védegylet által hét éve szorgalmazott lépés olyan intézmény felállítását jelenti, amely a jövõ generációk érdekeinek képviseletével fontos lépéseket tehet a fenntartható társadalomért, a környezetromboló döntések felülvizsgálatával pedig sokat javíthat a jelen generációk életfeltételein.
Kétharmados parlamenti többség a jövő nemzedékek ombudsmanjának
Nemzetközi viszonylatban is előremutató intézmény született


Olyan nemzetközi viszonylatban is előremutató intézmény született, amelyet büszkén képviselhetünk az Európai Unióban és globális színtéren is. Az új biztosi posztot szokatlan, pártokon átívelő egyetértés övezte, ami azt bizonyítja, hogy alapvető érdekeink közösek. Mindez a civil közéleti aktivitás újabb sikere, amely megerősít bennünket abban, hogy lehet más a politika.

A Védegylet 2000 óta szorgalmazza a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa poszt létrehozását. Az eredetileg Sólyom László által szakértők bevonásával készített tervezet olyan intézménnyel gazdagítja a magyar demokratikus berendezkedést, amely hangot tud adni a döntéshozatalból korábban teljesen kirekesztett eljövendő nemzedékeknek, akiknek sorsát, életfeltételeit ma meghozott döntéseink alapvetően befolyásolják. Ezen szempontok érvényesítése alapfeltétele egy olyan fenntartható társadalom kialakításának, amely utódainkkal szemben méltányos, nem pazarolja el természeti és kulturális örökségüket a jelen nemzedékek pazarló életvitelének biztosítása érdekében, ugyanakkor a most élők számára is magasabb színvonalú természeti környezetet, és így életminőséget képes biztosítani. Az új intézmény jelentős mértékben hozzájárulhat ahhoz, hogy a fenntarthatóság elve széleskörűen, a helyi ügyektől a jogalkotásig és a stratégiai tervezésig, valamint Magyarország nemzetközi kötelezettségvállalásáig átfogó és egységes módon érvényesüljön. A Védegylet szerint a hosszas egyeztetések eredményeképpen az új biztosnak olyan hatáskörei és feladatai lesznek, amelyek lehetővé teszik, hogy hatékonyan lépjen fel a jövő generációk érdekeit sértő döntések esetében.

A jövő nemzedékek ombudsmanja nemzetközi viszonylatban is radikálisan új, előremutató intézmény. A poszt létrehozásával Magyarország ezúttal nem passzívan követi a nemzetközi folyamatokat, hanem példát állít más országok elé az utódainkért érzett felelősség, a kezdeményezőkészség és a fenntarthatóság gyakorlati megvalósítása területén. Nincs három hete, hogy a World Science Forum keretében Budapesten jelentették be egy új ENSZ testület felállítását. A természeti erőforrások használatát vizsgáló International Panel for Sustainable Resource Managment-et az idén Béke Nobel-díjat kapott IPPC mintájára hozták létre. Magyarország a fenntarthatósággal és a jövővel foglalkozó nemzetközi közösség figyelmének középpontjában áll. Aktívan kell élnünk ezzel a figyelemmel. A Védegylet nemzetközi szakértőkből álló testület segítségével javaslatot dolgozott ki a jövő nemzedékek intézményes képviseletére az Európai Unióban. Ha a magyar kormányzat ezt hivatalosan és tartósan támogatná, avval hazánkat a jövőről aktívan gondolkodó, a globális problémák megoldásában élenjáró szerepet vállaló országok közé sorakoztatná fel.

Ehhez jó alapot jelent a javaslatot övező politikai konszenzus. Az ötpárti egyetértéssel bebizonyosodott, hogy fontos ügyekben áthidalhatók a pártok közti törésvonalak, megteremthető a fontos kérdések rendezéséhez szükséges egyetértés. Az új ombudsman egyúttal a zöld és civil politika újabb sikere. A politikai napirendet lehetséges a pártpolitikán kívülről is befolyásolni, a demokrácia adta lehetőségekkel élő állampolgári kezdeményezések képesek kiteljesíteni és megerősíteni a demokráciát. A Zengő ügyében érvényt lehetett szerezni az alkotmányos jogoknak és a közösségek önrendelkezésének. Sólyom László elnökké választása rámutatott, hogy a legmagasabb közjogi méltóság megválasztáskor kívülről is be lehet juttatni a civil társadalom bizalmát élvező jelöltet. A jövő nemzedékek országgyűlési biztosáról szóló javaslat elfogadása azt bizonyítja, hogy a Magyar Köztársaság berendezkedését az intézményrendszerek tekintetében is lehetséges a társadalmi aktivitás és részvétel eszközeivel befolyásolni.