Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 18 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nyíregyházi akció

  • 2006. október 14.
  • humusz
veszhulla_2006okt_052k_120Október 7-én az E-misszió Egyesület a Városüzemeltetési KHT-val közösen lakossági veszélyes hulladék gyûjtést szervezett Nyíregyházán. Egyesületünk munkatársai és önkéntesei biztosították a helyszíneken a gyûjtést és a KHT munkatársai szállították el az összegyûjtött veszélyes anyagokat, amelyek típus szerinti válogatás után kerülnek majd ártalmatlanításra. Nyíregyháza MJV Önkormányzata fedezte a felmerülõ költségeket a környezetvédelmi alapból.
A korábbról megszokott hét helyszínt kibővítettük három újabbal. Bekapcsoltuk a gyűjtésbe Borbányát, Sóstóhegyet és Nyírszőlőst is. A táblázat mutatja a begyűjtött mennyiségeket anyagfajtánként. Az összmennyiség megközelíti a tavasszal összegyűjtött mennyiséget (akkor 5093 kg volt). Most is nagyon sok elektronikai hulladékot és festékmaradványt, festékes göngyöleget hoztak a lakosok. A tavaszi gyűjtéshez képest viszont harmadannyi volt az akkumulátor mennyisége. Még mindig 100 kg felett hoznak az emberek gyógyszereket, pedig azok a gyógyszertárakban kihelyezett gyűjtőedényekben év közben is folyamatosan elhelyezhetők. A szárazelemekből begyűjtött mennyiség sem akar csökkenni az évek során, pedig újratölthetős elemmel kiváltható lenne jelentős részük.

A gyűjtésnek lesz folytatása tavasszal, mert látszik, hogy van erre igény és vannak olyan lakosok, akiknek fontos, hogy ezek a hulladékok ne kerüljenek ki a környezetbe ellenőrizetlen körülmények között.

A következő gyűjtési akcióig a Városüzemeltetési Kht. Szállási úti szilárd hulladék kezelő telepén 100 kg-ig ingyenesen leadhatják a lakosok az otthonukban keletkező veszélyes hulladékokat. A lejárt szavatosságú gyógyszereket a gyógyszertárakban kihelyezett gyűjtőedényekbe is be lehet dobni. Új elektronikai termék vásárlásakor a régit le lehet adni az üzletben.

Amit pedig nem győzünk elégszer hangsúlyozni: kerüljük az egyszer használatos termékeket, válasszuk a jobb minőségű, környezetkímélőbb, tartósabb megoldásokat helyettük és javíttassuk meg, ami elromlik. Tehát ELŐZZÜK MEG a felesleges hulladéktermelést.

Az eredmények részletesen:

Megnevezés

Mennyiség
(kg)

Festékes göngyöleg

115

Ólom akkumulátor

478

Gyógyszer

114

Elhasznált étolaj

600

Spray flakon

46

Elem (Ni-Cd)

120

Motorolajos flakon

75

Növényvédőszeres göngyöleg

103

Festék maradvány

1136

Elektronikai

1343

Olajszűrő

70

Fénycső

30

Fáradtolaj

760

Összesen

4 990

 

 

Külön köszönet az ÉVISZ-es diákoknak és az önkénteseinknek, akik már sokadszor segítenek nekünk!

Maya