Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 11 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nulla Hulladék Turné a Tokaj-Hegyalja Piacon

  • 2013. szeptember 10.
  • névtelen (nem ellenőrzött)

Tokaj-Hegyalja PiacA Humusz Szövetség szemléletformáló programja a miskolci Zöld Akció Egyesület segítségével érkezett meg Tokaj-Hegyalja kézműves piacára, amely minden hónap második vasárnapján, a Disznókő birtokon, a Sárga Borház parkolójában kerül megrendezésre.

A Tokaj-Hegyalja Piacot a Zempléni Nemzeti Parkért Szövetség a Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet szakmai támogatásával működteti 2012 tavasza óta.

Itt helyi mezőgazdasági termelők, feldolgozók és kézművesek kínálják portékáikat, s többféle kiegészítő programmal is találkoznak a látogatók. Borkóstolók, borászati kurzusok, tematikus túrák, játszóház, népzenei és néptáncbemutatók, hogy csak néhány olyan programot említsünk, amely több órára is a helyszínen marasztalja a vendégeket. Mi is megtapasztalhattuk, hogy az idelátogatók többsége nem egy hagyományos piaci bevásárlásra érkezik, hanem családtagjaikkal együtt a tartalmas időtöltést keresik.

Az augusztusi alkalom mottója a Divat és Design volt. A Nulla Hulladék sátorral mi az ökodizájnt és az igazán divatos, környezetbarát életmódot próbáltuk megjeleníteni. A látogatókat – főként a gyermekkel érkező családokat – a sátrunkban elérhető nemezelési lehetőséggel vonzottuk oda. Sorra készültek a szebbnél-szebb karkötők, labdák, kis terítők, sőt még nemez mobiltelefon tok is, gazdája nagy örömére.

Tokaj-Hegyalja piacS amíg a kicsik a kézműves foglalkozásba vetették magukat, addig a felnőttekkel végigjártuk a sátor kínálatát. Elsősorban a komposztálós és bevásárlós mágneses játék és a 10 hulladékcsökkentési lépés tablója kapta a legtöbb figyelmet. Ezek révén jókat beszélgettünk arról, hogy mi komposztálható és mi nem (voltak meglepődések) vagy, hogy melyik csomagolóanyag környezetbarát, vagy épp mi az a fair trade termék.

Egy műanyag csomagolóanyagot gyártó cég vezetőjével is jót vitáztunk arról, hogy a nejlon- vagy a papírzacskó jelent e környezetbarátabb megoldást. Azt mindenestre elmondta, hogy a termékdíj újbóli bevezetése révén a tizedére esett vissza a termelésük, de még így is évente 1-1,5 millió műanyag zacskót gyártanak.

A ReSet társasjátékra már csak a bátrabbak jelentkeztek, általában családi vetélkedések zajlottak. Meglepő volt, hogy olyan egyszerű fogalmak, mint pl. a csapvíz, is milyen nehézségeket okoztak a fiatalok, gyermekek körében. Látszott, hogy nem ez a legdivatosabb ital.

A javítóműhelyes bemutató témája a kerékpár szervízelése volt, amit egyik vérbeli bringás kollégánk tartott. Sajnos ingyenes szerelési szolgáltatásunkkal, csak egy gyerekbicikli gazdája élt (fékbeállítás, keréknyomás, csavarok ellenőrzése), de ő legalább biztonsággal vághatott neki a piacszervezők által kínált ingyenes kerékpártúrának, amely a környék szőlődűlői között vezetett. Több környékbeli látogató kerékpárral, sőt önkénteseink többsége vonattal közelítette meg a helyszínt, majd utóbbiak könnyed gyaloglással érkeztek meg a programra.

A sátrunkba, mint már említettük, elsősorban gyermekes családok látogattak el. A kismamák babakocsival, vagy háti hordozóval is kényelmesen elfértek, sőt, volt aki nálunk találva árnyékot, itt altatta el a legkisebb családtagot.

Tokaj-Hegyalja PiacMiközben zajlott a regisztráció és a hatékonyságmérés, megtapasztalhattuk, hogy a szervezők által becsült 500 fős látogatói szám jelentős része elhaladt a sátrunk előtt – mivel a parkoló és a piac közötti stratégai állást foglaltuk el – és ha nem is tért be hozzánk, de legalább a 10 hulladékcsökkentési lépés szemet szúrt nekik is.

Az online kvíz regisztráció is nagyon népszerű volt, a nagy többség erre is regisztrált. Sikert arattak ajándéktárgyaink is, bizony többet is vittek volna belőlük. És maga a program is sikert aratott, hiszen többen kérdezték: ugye a jövő alkalommal is itt leszünk. Ha itt nem is, de más helyszínen még felbukkanunk.

S miközben a hirtelen feltámadt délutáni széllökések már elkezdték bontani standunk egyes elemeit, mi pedig folytattuk az összepakolást, a közeli színpadon helyi néptáncosok mutatták be tánccal kísérve a hazai Matyódesign tartós ruhadarabjait.

Mi csak nulla hulladékos pólóinkra pillantottunk s megállapítottuk legalább ilyen trendik vagyunk. Reméljük legalább ilyen divatos lesz látogatóink körében az otthon megtermelt hulladék további csökkentése és megelőzése is.

Írta: Demeter Zoltán

Zöld Akció Egyesület

 

Új Széchenyi TervInfoblokk