Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 6 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nincs szaga, és nem károsítja a környezetet

  • 2017. december 07.
  • CsViki

Sz...-ból aranyat bizonyosan nem lehet csinálni – de fűtőanyagot igen. Izraeli kutatók szerint szárnyas állatok ürülékéből az ország szénfogyasztásának 10 százalékát lehet kiváltani.

A Ben Gurion Egyetem tudósai a szakirodalomban megjelent tanulmányukban rámutatnak: a szárnyasok ürüléke bacillusokat hordoz, szennyezi a környezetet. Amennyiben szenesítik, és fűtőanyagként használják, ez a probléma megoldódik, ugyanakkor az így előállított „hidroszén” több energiát ad, mint amennyit előállítására fordítottak.

 

A kutatók összehasonlították találmányukat az általában növényi maradékokból gyártott bioszénnel, és megállapíthatták, hogy az utóbbi előállítása több energiát igényel, és jobban károsítja a környezetet.

Gabona ültetésénél műtrágyákat alkalmaznak, amelyek terhelik a termőföldet, míg a szárnyasok hulladéka amúgy is jelen van a gazdaságban, így eltüntetése, hasznos felhasználása mindenképpen előnyös.

Az izraeli kutatók biztosították az érdeklődőket, hogy fűtőanyaguknak nincs sem szárnyas-, sem ürülékszaga – elégetésénél a szén szagát érezzük.

 

Forrás: piacesprofit.hu/ Der Standard