Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 9 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nem kell tartanunk narancshéjmérgezéstől

  • 2015. február 16.
  • névtelen (nem ellenőrzött)

A narancshéjban valóban van szermaradék, de ártalmatlan mennyiségben. És általában nem kell a narancsok vegyszertartalma miatt parázni, a bió narancsok pedig valóban vegyszer-szüzek - derül ki a NÉBIH narancstesztjéből.

 

Tíz, a hazai kereskedelemben leginkább előforduló fajtájú és származási helyű narancsot vett górcső alá februárban a NÉBIH. A szakemberek a laborvizsgálatokon „ízekre szedték” a déligyümölcsöket: 302 különböző hatóanyagra és azok bomlástermékeire végeztek méréseket, de természetesen ezúttal sem maradhatott el a kedveltségi vizsgálat sem.

Megnyugtató a helyzet szerfronton, főleg a bióknál

A narancsok mindenben megfeleltek a minőségi előírásoknak. A minták határérték feletti mennyiségben egyáltalán nem, kimutatható mennyiségben azonban tartalmaztak rovarölő- és gombaölőszer-maradékot.

Az ökológiai gazdálkodásból származó (bio) mintákból semmilyen növényvédőszer-maradék sem volt kimutatható.

Narancshéj mérgezéstől nem kell tartanunk

A gombaölő hatású növényvédő szerek gyümölcsrészbe való bejutása rendkívül alacsony.

A NÉBIH kísérleti jelleggel megvizsgálta a megmosott és lereszelt narancs héját és külön a narancsvelőt is: a szermaradék jellemzően csak a narancshéjban volt kimutatható, ott is csak igen kis koncentrációban. Fontos, hogy ezen termékekből több (esetenként több száz) kg terméket kellene elfogyasztani az egészségügyi kockázat alsó határának eléréséhez. A NÉBIH tanácsa, hogy, aki a növényvédőszer-mentes termék fogyasztását preferálja, az keresse a kezeletlen héjú vagy ökológiai termesztésből származó (bio) gyümölcsöket.

Édes, savanyú, egészséges

Valamennyi minta bőven meghaladta a cukor:sav aránynál előírt minimum értéket és a létartalomra vonatkozó előírásoknak is megfeleltek.

A termékek többsége tartalmazta a narancsra általában jellemző 40-70 mg/100g C-vitamin mennyiséget, tehát egy narancs elfogyasztása fedezi az ajánlott napi C-vitamin bevitel több mint felét.

Ami szép, nem biztos, hogy finom is

A kedveltségi teszten íz, illat, szín, hámozhatóság és héjvastagság szempontjából vizsgálták a gyümölcsöket. A kóstolók – nem meglepő módon – az édesebb, vagyis magas cukor:sav arányú gyümölcsöket találták jó ízűnek. Ugyanakkor az is kiderült, hogy az íz és a szín nincs szoros összefüggésben egymással, vagyis a szép élénk szín még nem garancia a finom ízre. Kedveltség szempontjából első helyen a görög Navel, másodikon a spanyol bio Salustiana, míg a harmadikon a szintén spanyol származású Navelina végzett.

Forrás: tudatosvasarlo.hu