Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 18 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nem akarja a nép a Holcim cementgyárát – derült ki a vasárnapi népszavazáson

  • 2006. április 10.
  • humusz

Eredményes népszavazáson utasította el Komárom-Esztergom megye négy települése a Holcim Nyergesújfalura tervezett cementgyárát - mondták el a települések jegyzõi.

A legnagyobb arányban, 94 százalékban a szomszédos községben, Táton utasították el a Holcim új cementgyárának építését, a beruházás ellen tiltakozott a mogyorósbányai és a tokodi szavazók 85 százaléka illetve az esztergomiak háromnegyede.
Az érintett települések népszavazása véleménynyilvánító volt, a kérdésben hasonló népszavazást tartanak április 23-án Tokodaltárón. A nyergesújfalui képviselőtestület hozzájárult a cementgyár építéséhez. Itt május 14-én ügydöntő népszavazáson kérdezik meg a lakosságtól, egyetért-e a döntéssel.

A 63 milliárd forintos, zöldmezős beruházás ellen a lakosság és a környezetvédők a várható légszennyezés és a cementgyártáshoz felhasznált hulladékok égetése miatt tiltakoztak. A Holcim Zrt. sajtókampányában azzal érvelt, hogy Európa legkorszerűbb cementgyárát építenék fel, ahol lakossági tanácsadó testület ellenőrizhetné a kibocsátási adatokat és a közúti terhelés csökkentésére vasúti terminált építenének. A Holcim ezen felül 300 millió forintos támogatást ígért Nyergesújfalunak és térségének.

"A hátralévő két népszavazás eredményének ismeretében értékeljük a helyzetet és döntünk a további lépésekről" – mondta Richard Skene, a Holcim Hungária elnök-igazgatója. Hozzátette, bízik abban, hogy Nyergesújfalu lakóinak döntő és támogató szavazataival megvalósulhat a város, a régió és az ország számára is kiemelkedő jelentőségű beruházás.

 

Forrás: greenfo